Стан посівів сільськогосподарських культур в Україні станом на другу декаду травня

Погодні умови впродовж другої декади травня в Україні характеризувалися значними коливаннями температури повітря у нічні та денні години, відсутністю продуктивних опадів та сильними вітрами.

Агрометеорологічні умови

За даними науково-дослідних установ НААН середня температура повітря становила 9–16,0 0С тепла, що на 0,2‒2,4 0С нижче за норму, максимальна температура підвищувалася до 25,0–29,7 0С тепла, поверхня ґрунту у найтепліші дні нагрівалася до 32–53 0С, а мінімальна – знижувалася до 4-7 0С тепла.

На переважній частині території країни опадів не було, або кількість їх не перевищувала 1,8–3,2 мм. Лише у Херсонській області 14 і 18 травня пройшли дощі у кількості 10,5 і 10,1 мм відповідно, які суттєво поповнили запаси вологи в ґрунті на посівах озимих і ярих культур, що покращило ріст і розвиток рослин та загальний стан посівів.

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами у Херсонській, Житомирській, Київській областях на сьогодні (станом на 20 травня) цілком достатні для нормального росту та розвитку рослин. Однак, у Сумській області, за даними Інституту сільського господарства Північного Сходу, сильні вітри висушили орний шар ґрунту, тому в поверхневому горизонті (0–10 см) їх кількість становить лише 7-9 мм, у шарі 0–20 см – 24-26 мм.

Стан посівів сільськогосподарських культур

Посіви пшениці озимої у Херсонській області, за повідомленням Інституту зрошуваного землеробства НААН, – переважно у доброму та задовільному стані, рослини проходять фази «прапорцевий листок» та «початок колосіння». Проте, рослини відстають у рості та розвитку, що обумовлено прохолодною весною і низькими запасами вологи у ґрунті в період виходу зі зими. Висота рослин на сьогодні становить 75-90 см, залежно від сорту, строку сівби, попередника тощо. Крім того, посіви пізніх строків сівби по непарових попередниках слабо розкущені, низькорослі.

Ячмінь озимий на території Херсонської області переважно в доброму та задовільному стані. Висота рослин 95-110 см. Посіви виколосились 10-15 травня. Горох озимий проходить фазу «цвітіння», але з дещо зменшеною за оптимальну густотою стояння рослин. Ячмінь ярий – у фазі «початок формування прапорцевого листка». Висота рослин 40-60 см. Опади покращили стан посівів, але погіршився їх фітосанітарний стан. Ріпак озимий добре розвинений, має висоту 110–140 см, сформував стручки.

За результатами моніторингу, проведеному науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН», рослини пшениці озимої зараз перебувають у фазі «вихід у трубку». Коефіцієнт кущіння 3,3-4,1, густота рослин 320-350 шт/м², висота рослин – 63-70 см. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «вихід у трубку». Густота рослин 300-320 шт/м², коефіцієнт кущіння 3,4-3,9, висота рослин – 65-70 см. Стан посівів добрий.

Рослини жита озимого перебувають наприкінці фази «вихід у трубку». Густота рослин 280-330 шт/м², коефіцієнт кущіння 3,4-3,9, висота рослин – 70-75 см. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю озимого перебувають наприкінці фази «вихід у трубку». Густота рослин 320-330 шт/м², коефіцієнт кущіння 2,8-3,5, висота рослин – 48-52 см. Стан посівів переважно добрий.

У Лівобережному Лісостепу рослини ріпаку озимого – у фазі «цвітіння», стан посівів – задовільний.

Рослини пшениці ярої перебувають на початку фази «вихід у трубку». Густота рослин 410-440 шт/м², коефіцієнт кущіння 1,0-1,3, висота рослин 25-28 см, довжина конуса наростання – 2,8-3,0 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю ярого – наприкінці фази «кущіння» – на початку фази «вихід у трубку». Густота рослин 400-450 шт/м², коефіцієнт кущіння 2,0-2,5, висота рослин становить 24-27 см. Стан посівів добрий.

Рослини вівса – на початку фази «вихід у трубку». Густота рослин 400-450 шт/м², коефіцієнт кущіння 1,6, висота рослин становить 23-26 см. Стан посівів добрий.

Нагадуємо, що з початком фази «вихід у трубку» рослини закладають квітки у колосках, активно збільшується колос у розмірі. Це один із найбільш критичних періодів росту та розвитку зернових колосових культур. Нестача вологи, елементів живлення, конкуренція з бур’янами за чинники життя, ураження хворобами та шкідниками у цей період може призвести до різкого зменшення кількості колосків у колосі та квіток у колосках, а як наслідок – кількості зерен з одного продуктивного стебла. Внесення мінеральних добрив, зокрема азотних та захист посівів від хвороб і шкідників під час виходу рослин у трубку є запорукою формування високої продуктивності колоса у зернових культур.

Читайте також: Без чого не буде врожаю? Найважливіше в технології вирощування за обмеженого доступу до ресурсів в умовах війни

Рослини сої сівби першої декади травня перебувають у фазі «сходи». У зв’язку з пониженням температури повітря у кінці квітня та протягом травня спостерігається певна затримка її сходів.

Рослини гороху – у фазі «ріст стебла». Висота рослин сягає 10-15 см. Для травня, який значною мірою визначає майбутній урожай гороху, характерна значна мінливість погоди. Початок третьої декади травня виявився також холодним, вітряним, на фоні пониженого температурного режиму, тривалої відсутності продуктивних опадів, із значними коливаннями денних і нічних температур мали певний негативний вплив на загальний розвиток рослин гороху.

Аграрії завершують сівбу соняшнику. На більшості площ рослини перебувають у фазі «сходи». Помірний температурний режим та недостатня кількість вологи протягом останніх днів не сприяють інтенсивному розвитку рослин соняшнику.

У більшості господарств закінчується сівба гречки. Важливим фактором формування планової урожайності гречки є погодні умови під час проростання насіння. Але цьогорічні погодні умови травня не зовсім сприяють появі дружних сходів рослин. Спостерігається недостатня кількість опадів під час сівби та проростання насіння. Попри це, на більшості посівів цієї культури вже появляються сходи.

За даними Мінагрополітики станом на 19.05.22 р. всіма категоріями господарств посіяно:

  • пшениці ярої – 188,6 тис. га, у 2021 році на цю дату було посіяно 175,2 тис. га;
  • ячменю ярого – 927,5 тис. га, у 2021 – 1336,7 тис. га;
  • ріпаку ярого – 28,4 тис. га, у 2021 році – 33,2 тис. га;
  • вівса – 156,8 тис. га, у 2021 році – 177,9 тис. га;
  • гороху – 124,8 тис. га, у 2021 році – 230,9 тис. га;
  • гречки – 37,4 тис. га, у 2021 році – 33,9 тис. га;
  • проса – 32,1 тис. га, у 2021 році – 62,1 тис. га;
  • кукурудзи – 4170,2 тис. га, у 2021 році – 4881,6 тис. га;
  • буряків цукрових – 182,0 тис. га, у 2021 році – 224,7 тис. га;
  • соняшника – 3940,3 тис. га, у 2021 році – 5614,1 тис. га;
  • сої – 982,7 тис. га., у 2021 році – 1047,0 тис. га.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram