Спаржа — це органічний, екологічний продукт. Багаторічна трав’яниста та невибаглива до вирощування рослина, що росте на одному місці близько 20 років, витримує морози до -30 С. Органічно-екологічний делікатес кулінарії та неймовірно популярна культура на всій планеті, одна із найсмачніших, корисних, дорогих та ранніх овочів нового сезону рослин.
Переваги, ціни та можливості
У її пагонах містяться необхідні людському організмові глікозиди, сапоніни, органічні кислоти й амінокислоти, калій, залізо, магній, кальцій, натрій, фосфор, мідь та інші елементи, різні вітаміни — А, B1, B2, B4, E, C, K, PP, H.
NB: Науковці встановили корисність спаржі: вона може боротись з раковими клітинами, має імуностимулюючу дію, покращує роботу нирок (виводить фосфати та хлориди), печінки та серцево-судинної системи. Корисна для людей, що хворіють на цукровий діабет.
Такі властивості спаржі стали ключовими, чому ця рослина стала такою привабливою для вирощування у всьому світі, а запит на здорове харчування ще більш підсилює цю дію.
Спаржа у світі
Лідером з вирощування спаржі є Китай — 65 тис. га
США — 58 тис. га В Україні наразі дозволено вирощувати спаржу. Вона внесена в реєстр сортів та статистичну звітність. |
Ціна за 1 кг врожаю:
В Україні — від 150 до 680 гривень У світі — від 3 до 20 євро |
Урожайність з однієї рослини спаржі:
Рік посадки — 0-50 грам з однієї рослини
1 рік — 150-200 грам з однієї рослини 2 рік — 250-300 грам з однієї рослини 3 рік — 350-400 грам з однієї рослини 4 рік — 450-600 грам з однієї рослини 5-15 рік — 500-600 грам з однієї рослини. Збирання коріння — збут фармацевтам (незамінна амінокислота — аспарагін). |
NB: Як відзначають фахівці, на корінні можна заробити навіть більше, ніж на пагонах спаржі
— Урожайність спаржі може досягати до 8-12 тонн. Поляки пішли далі і збирають 15 тонн з гектара за рахунок крапельного поливу і підживлення. В Україні є піонери, які збирають достатньо великі врожаї. Однак, у нас є такий тренд, що виробники не показують реальні врожаї, приховують ці цифри, боячись, що врожай можуть забрати, — говорить генеральний директор компанії «AV LIGHT», к.е.н, Василь Поліщук.
Що потрібно знати, якщо ви вирішили вирощувати спаржу?
- Визначитись з площею посадки та земельною ділянкою (15 років у використанні).
- Провести аналіз ґрунту.
- Підписати договір на поставку спаржі по спеціальній договірній ціні.
- Провести передплату.
- Отримати консультацію з посадки та вирощування спаржі (зокрема, у цьому вам можуть допомогти у компанії «AV LIHT»).
- Визначитись з ринком збуту (найголовніший аспект роботи, на думку фахівців).
Схема посадки спаржі в польових умовах
Догляд за рослинами
- Систематичний полив невеликими дозами, щоб не було застою води, а також, щоб не пересихав ґрунт.
- Прополювання бур’янів при їх появі.
- Вирощування зеленої спаржі — рослини відкриті до сонця.
- Фіолетової спаржі — спеціальний гібрид (сорт) або проведення часткового відкриття рослин.
- Білої спаржі — нагорнути бурт (горб) землі висотою 15-25 см та накрити чорною плівкою.
- На 2-3 рік стандартне підживлення, як для багаторічних рослин — перегній, комплексне мінеральне добриво (азот, фосфор, калій) 30 г на 1м2.
Збір врожаю
- Розпочинати збір пагонів на наступний рік після посадки розсадою, шляхом відрізання пагонів довжиною 15-20 см.
- Якщо рання весна, збір пагонів розпочинається з кінця березня — початку квітня та триває до кінця червня.
- У перший врожайний рік, наука рекомендує, проводити збір врожаю — до 1 місяця, щоб не ослабити кореневища спаржі.
- У подальші урожайні роки — 2 місяці.
Споживання та зберігання спаржі
У різних народів світу існують свої рецепти приготування пагонів спаржі, їх можна налічити сотнями.
Одні народності віддають перевагу білим пагонам, інші зеленим: хто їх підсмажує, хто варить, а хто парить — та вся їжа приготовлена зі спаржі дуже корисна для людського організму.
Зберігати врожай можна у холодильнику, погребі до 3 місяців або заморожувати в морозильних камерах та смакувати круглий рік до нового врожаю спаржі.
Приготування зеленої спаржі
Зелена спаржа не потребує чищення. Овоч має дуже тонку шкірку і готова до вживання після промивання проточною водою. Для того, щоб зберегти вітаміни і мікроелементи, стебла краще відварити або приготувати на пару. У пароварці спаржу краще не тримати довше 10-15 хвилин, інакше вона стане водянистою і позбавленою смаку.
Щоб відварити зелену спаржу, необхідно у киплячу воду додати сіль і шматочок вершкового масла, потім опустити в каструлю стебла і відразу вискнути вогонь. Для приготування спаржі досить перебувати в гарячій воді близько чверті години, потім її можна подавати, приправленим соусом.
Можна обсмажити пагони зеленої спаржі на грилі або запекти в духовці, у такий спосіб приготувати спаржу можна швидше — процес займе не більше 5 хв.
Готова зелена спаржа використовується як самостійна страва, гарнір або основа для салатів.
Підготувала Ірина Прохорчук
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram