Спаржа — це органічний, екологічний продукт. Багаторічна трав’яниста та невибаглива до вирощування рослина, що росте на одному місці близько 20 років, витримує морози до -30 С. Органічно-екологічний делікатес кулінарії та неймовірно популярна культура на всій планеті, одна із найсмачніших, корисних, дорогих та ранніх овочів нового сезону рослин.

Переваги, ціни та можливості

У її пагонах містяться необхідні людському організмові глікозиди, сапоніни, органічні кислоти й амінокислоти, калій, залізо, магній, кальцій, натрій, фосфор, мідь та інші елементи, різні вітаміни А, B1, B2, B4, E, C, K, PP, H.

NB: Науковці встановили корисність спаржі: вона може боротись з раковими клітинами, має імуностимулюючу дію, покращує роботу нирок (виводить фосфати та хлориди), печінки та серцево-судинної системи. Корисна для людей, що хворіють на цукровий діабет.

Такі властивості спаржі стали ключовими, чому ця рослина стала такою привабливою для вирощування у всьому світі, а запит на здорове харчування ще більш підсилює цю дію.

Спаржа у світі
Лідером з вирощування спаржі є Китай 65 тис. га

США 58 тис. га
Німеччина 26 тис. га
ЄС 60 тис. га

В Україні наразі дозволено вирощувати спаржу. Вона внесена в реєстр сортів та статистичну звітність.


Ціна за 1 кг врожаю:

В Україні від 150 до 680 гривень
У світі від 3 до 20 євро


Урожайність з однієї рослини спаржі:

Рік посадки 0-50 грам з однієї рослини

1 рік 150-200 грам з однієї рослини

2 рік 250-300 грам з однієї рослини

3 рік 350-400 грам з однієї рослини

4 рік 450-600 грам з однієї рослини

5-15 рік 500-600 грам з однієї рослини.

Збирання коріння збут фармацевтам (незамінна амінокислота аспарагін).

 

NB: Як відзначають фахівці, на корінні можна заробити навіть більше, ніж на пагонах спаржі

— Урожайність спаржі може досягати до 8-12 тонн. Поляки пішли далі і збирають 15 тонн з гектара за рахунок крапельного поливу і підживлення. В Україні є піонери, які збирають достатньо великі врожаї. Однак, у нас є такий тренд, що виробники не показують реальні врожаї, приховують ці цифри, боячись, що врожай можуть забрати, — говорить генеральний директор компанії «AV LIGHT», к.е.н, Василь Поліщук.

Що потрібно знати, якщо ви вирішили вирощувати спаржу?

  1. Визначитись з площею посадки та земельною ділянкою (15 років у використанні).
  2. Провести аналіз ґрунту.
  3. Підписати договір на поставку спаржі по спеціальній договірній ціні.
  4. Провести передплату.
  5. Отримати консультацію з посадки та вирощування спаржі (зокрема, у цьому вам можуть допомогти у компанії «AV LIHT»).
  6. Визначитись з ринком збуту (найголовніший аспект роботи, на думку фахівців).
Схема посадки спаржі в польових умовах

Догляд за рослинами
  • Систематичний полив невеликими дозами, щоб не було застою води, а також, щоб не пересихав ґрунт.
  • Прополювання бур’янів при їх появі.
  • Вирощування зеленої спаржі рослини відкриті до сонця.
  • Фіолетової спаржі спеціальний гібрид (сорт) або проведення часткового відкриття рослин.
  • Білої спаржі нагорнути бурт (горб) землі висотою 15-25 см та накрити чорною плівкою.
  • На 2-3 рік стандартне підживлення, як для багаторічних рослин перегній, комплексне мінеральне добриво (азот, фосфор, калій) 30 г на 1м2.
Збір врожаю
  • Розпочинати збір пагонів на наступний рік після посадки розсадою, шляхом відрізання пагонів довжиною 15-20 см.
  • Якщо рання весна, збір пагонів розпочинається з кінця березня початку квітня та триває до кінця червня.
  • У перший врожайний рік, наука рекомендує, проводити збір врожаю до 1 місяця, щоб не ослабити кореневища спаржі.
  • У подальші урожайні роки 2 місяці.
Споживання та зберігання спаржі

У різних народів світу існують свої рецепти приготування пагонів спаржі, їх можна налічити сотнями.

Одні народності віддають перевагу білим пагонам, інші зеленим: хто їх підсмажує, хто варить, а хто парить та вся їжа приготовлена зі спаржі дуже корисна для людського організму.

Зберігати врожай можна у холодильнику, погребі до 3 місяців або заморожувати в морозильних камерах та смакувати круглий рік до нового врожаю спаржі.

Приготування зеленої спаржі

Зелена спаржа не потребує чищення. Овоч має дуже тонку шкірку і готова до вживання після промивання проточною водою. Для того, щоб зберегти вітаміни і мікроелементи, стебла краще відварити або приготувати на пару. У пароварці спаржу краще не тримати довше 10-15 хвилин, інакше вона стане водянистою і позбавленою смаку.

Щоб відварити зелену спаржу, необхідно у киплячу воду додати сіль і шматочок вершкового масла, потім опустити в каструлю стебла і відразу вискнути вогонь. Для приготування спаржі досить перебувати в гарячій воді близько чверті години, потім її можна подавати, приправленим соусом.

Можна обсмажити пагони зеленої спаржі на грилі або запекти в духовці, у такий спосіб приготувати спаржу можна швидше процес займе не більше 5 хв.

Готова зелена спаржа використовується як самостійна страва, гарнір або основа для салатів.

Підготувала Ірина Прохорчук

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram