Вирощування спаржі в останні роки набирає популярності в Україні. Сьогоднішню ситуацію, навіть, називають спаржевим бумом, адже дедалі більші площі аграрії виділяють під цю культуру і все більше фермерів цікавляться її вирощуванням. Різноманітні тренінги, вебінари, інформаційні матеріали із заголовками типу “заробити мільйон на спаржі” додають палива у спаржевий вогонь і мотивують аграріїв розпочати бізнес на спаржі. Разом з тим, практичних знань на цю тему в Україні дуже мало і в багатьох може скластися враження, що це тимчасовий тренд, який не вартує вкладень. Як насправді ж?

Спаржа, хоч і дозволена для вирощування в Україні законодавчо та внесена у статистичну звітність як культура відкритого і закритого ґрунту, технології її вирощування наразі не вивчають в аграрних ВНЗ, а досвід вирощування спаржі в Україні ще занадто малий, щоб фермери мали багаж знань, отриманий з практики. У 2017-2018 роках загальна площа спаржевих насаджень в Україні була близько 60 га, тоді як у країнах Євросоюзу 60 тисяч га, 26 тисяч з яких припадає на Німеччину; у США вирощують спаржу на площі близько 58 тисяч га; а світовим лідером є Китай там спаржеві насадження займають 65 тисяч га.

NB: Спаржа морозостійка високопродуктивна культура, яка добре почувається в умовах українського клімату. До того ж спаржа високомаржинальна і може приносити чималі прибутки.

Сенс розглядати її вирощування як бізнес для українських аграріїв безумовно є, але важливо розуміти, що високі прибутки потребують достатньо немалих інвестицій на початку, а також спаржа потребує багато знань і фізичної ручної праці.

Генеральний директор ТОВ “АВ ЛІХТ” Василь Поліщук один з небагатьох на сьогодні українських експертів з вирощування спаржі. Він починав з теоретичних досліджень, вивчаючи досвід вирощування культури на території України на початку минулого століття, після чого їздив країнами ЄС, щоб вивчити сучасний практичний досвід вирощування спаржі. Сьогодні його компанія постачає в Україні посадковий матеріал, насіння спаржі та надає різнопланові консультації з вирощування.

Під час вебінару Національної сільськогосподарської асоціації дорадчих служб (“Дорада”), присвяченого темі вирощування спаржі, Василь Поліщук виділив декілька основних пунктів, які важливі для вирощування спаржі на комерційних засадах.

Перш за все, він радить визначитись з площею посадки та обрати конкретну земельну ділянку. Зважаючи на те, що спаржа багаторічна культура і дає урожай в середньому 20 років, важливо її садити на ділянці, якою фермер зможе користуватися щонайменше 15 років. Власне, саме ситуація з землею в Україні один з основних стримувальних факторів та ризиків при вирощуванні спаржі. Експерти сходяться на думці, що можливість купувати землю може збільшити кількість фермерів-спаржевиків.

Важливим також, за словами Василя Поліщука, провести аналіз ґрунту, після чого проконсультуватися щодо потреби його збагачення певними мікроелементами з фахівцями. Також не варто гребувати досвідом консультантів щодо посадки та вирощування спаржі, принаймні до часу отримання стабільного врожаю, адже нюансів в процесі може виникнути чимало починаючи від вибору сортів і до збирання урожаю.

Читайте також: Живлення спаржі перед посадкою та під час вегетації

Клер Донкін (Claire Donkin) британська експертка з вирощування спаржі із Global Plant Genetics розповіла, що на сьогодні виведено вже багато сортів спаржі, з яких фермери з різних регіонів можуть обирати актуальні для себе. Наприклад, канадські гібриди спаржі добре адаптовані до холодних умов вирощування; сорти Каліфорнія і Патрон до посушливих умов; Веторіо  до середземноморського клімату.

Спаржа розвивається із коріння, тому для отримання хороших врожаїв потрібно акцентувати перш за все на розвитку кореневої системи, зазначила Клер Донкін. За нашими спостереженнями, у спаржі, під час посадки якої використовувався компост, коренева система на 25% більша, порівняно з тією, яку садили без компосту. Середній оптимальний розмір коренів спаржі 40 см в глибину тоді можна отримати 20-сантиметрові пагони.

Експертка також розповіла, що більшість спаржі у країнах ЄС та у Великобританії вирощують у польових умовах, тобто на відкритому ґрунті. Успішний тепличний досвід також є, але він передбачає більшу затратну частину, відповідно, така спаржа дорожча. Окрім цього пані Донкін поділилася декількома фактами про вирощування спаржі зі свого досвіду:

  • на 1 гектар вони садять 25-40 тисяч рослин, оскільки густота насаджень залежить від гібриду рослини та діаметру пагону, який заплановано отримати;
  • для посадки використовують машини, а збирають урожай вручну;
  • вегетаційний період спаржі триває з кінця квітня до кінця червня;
  • садити спаржу краще у прохолодний час, посаджені у спеку рослини гірше проростають;
  • щоб прискорити проростання, деякі виробники перед посадкою обробляють спаржу холодом або холодною водою, але це слід робити обережно, щоб не пошкодити посадковий матеріал; аграріям без досвіду краще так не експериментувати;
  • при вирощуванні спаржі важливий менеджмент та хороша організація часу, оскільки, навіть, 1-денна затримка польових робіт може погіршити результат, особливо у спекотні дні.
Зазначимо також, що найефективнішим методом поливу спаржі, за словами практиків, є крапельне зрошення, а метод боротьби з бур’янами краще обирати такий, щоб не пошкодити кореневу систему спаржі.

Наталя Кузьо

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram