Український соняшниковий мед має унікальні властивості. Зокрема, він знищує кишкову паличку, золотистий стафілокок, лістерію та сальмонелу. Про це під час Медового форуму «Україна медова і світ» повідомила Леонора Адамчук, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України, передає UHBDP.

Саме соняшниковий мед має найкращі антибактеріальні властивості. Інші меди також спроможні пригнічувати грампозитивні та грамнегативні бактерії, але у меншій мірі. Такі дані були отримані під час дослідження, яке проводилося спеціалістами Пізанського університету (Італія).

Метою дослідження було оцінити антибактеріальну активність меду різного регіонального і ботанічного походження проти двох грам-позитивних бактеріальних штамів (Staphylococcus aureus CCM 4223 та Listeria monocytogenes ATCC 7644) та двох грам-негативних бактеріальних штамів (Salmonella enterica servovar typhimurium CCM 3807 та Escherichia coli ATCC 25922).

Відібрали 41 зразок меду відразу після відкачування з різних регіонів України: соняшниковий, акацієвий, ріпаковий, липовий, коріандровий, поліфлорний, поліфлорний органічний, поліфлорний з лікарських рослин.

1,5 г меду розбавляли у сосуді з бактеріями, інкубували 24 год при температурі 37°С в аеробних умовах. Соняшниковий мед показав найвищу бактерицидність.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram