Згідно із статистичними даними, у 2016 році в Україні працювало 32 тис. малих фермерських господарств, які здійснювали свою діяльність на площі 2,7 млн га, відтак середній розмір одного фермерського господарства становить 82 га. Майже половина з них — це господарства з площею від 20 га до 100 га.
З 1 га оброблюваної площі в середньому малі фермерські господарств отримують 11 тис. грн. виручки, або 3000 грн чистого прибутку.
Водночас, на думку Ольги Ходаківської, завідувачки відділу земельних ресурсів та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», малі фермерські господарства мають великий потенціал для розвитку.
Читайте: Органік-тренд: цукор
Обираючи спеціалізацію господарств та набір культур для вирощування, власникам малого аграрного бізнесу слід орієнтуватися на ті види продукції, що мають стабільно зростаючий попит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. А також на ті, які здатні забезпечити найбільшу віддачу — від 30 тис. грн до 100 тис. грн — в розрахунку на 1 га.
Найбільш привабливими на сьогодні стають органічні продукти, а також горіхи, квасоля, прянощі, сорго, нут, горох, сочевиця, гірчиця, льон, коноплі, горіхи, ягоди — малина, полуниця, ожина, суниця, чорниця, журавлина тощо.