За даними експертів з продовольчих систем UNEP та некомерційної організації WRAP 17% всієї доступної для споживання людиною їжі витрачаються даремно. Втрата відбувається по всьому ланцюжку постачання продуктів харчування — від збирання врожаю до роздрібної торгівлі. Про це йдеться у матеріалі Глобальна продовольча безпека: старі проблеми, нові виклики та ефективні рішення.
У кількісному вимірі щорічно у світі втрачається близько 1 млрд тонн продуктів харчування. З них 30% — зернових, 40-50% — коренеплодів, фруктів та овочів, 20% — м’яса та молочних продуктів. Крім цього близько 35% риби псується на кожному етапі ланцюга постачання від виробника до споживача. У грошовому еквіваленті йдеться про щорічні втрати на близько $1 трильйон.
Додамо, що терміном “продовольчі втрати” позначають втрати продукції після збирання врожаю. Основними їх причинами є нестача морозильного обладнання, слаборозвинена інфраструктура для зберігання та переробки харчових продуктів (головним чином швидкопсувних), а також неналежне планування виробництва та неналагоджені ринкові зв’язки між постачальниками та закупівельними підприємствами.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram