У 2020 році у світі на 1,5% збільшилась кількість людей, які голодують. За даними ФАО, десята частина населення планети сьогодні позбавлена достатнього харчування. У кількісному вимірі — це близько 811 млн людей. На фоні погодних катаклізмів, військових конфліктів, економічного спаду, нерівності на збільшення показника вплинула пандемія коронавірусної хвороби.

Аграрні компанії по всьому світу додають у свої місії та цілі подолання голоду і долучаються до глобальних ініціатив для розв’язання цієї проблеми. Керівник бізнесу Corteva Agriscience у Східній Європі Сергій Харін зазначив, що сьогодні перед агрокомпаніями стоїть подвійне завдання: дати світу не тільки більше їжі, але й забезпечити людство здоровішою, поживнішою та виробленою безпечними для планети способами їжею.

Важливо зазначити, що окрім людей, які голодують, у світі сьогодні близько 3 млрд дітей та дорослих позбавлені змоги споживати здорову їжу. Питання якості та безпечності продовольства ще більше загострилось з початком пандемії COVID-19, тому розробка інновації, які сприяють здоровій їжі особливо актуальна.

Сергій Харін, керівник бізнесу Corteva Agriscience у Східній Європі

— Покращення показників багато в чому пов’язане із розвитком сільського господарства, зокрема, виробничою та дослідницькою активністю міжнародних сільськогосподарських компаній. Компанія Corteva Agriscience розробляє та пропонуємо інновації, щорічно інвестуючи в наукові розробки близько 1 мільярда доларів США. Провідні науковці працюють над інноваційними інтегрованими рішеннями. На сьогодні Corteva має майже 16 000 патентів та понад 65 власних діючих речовин, — зазначив керівник бізнесу Corteva Agriscience у Східній Європі Сергій Харін.

Кліматичні зміни та посухи сьогодні є одним з основних викликів для продовольчої безпеки. Чимало наукових розробок спрямовані на адаптацію технологій землеробства до нових погодних реалій, щоб аграрне виробництво зберегло стабільність та прогнозованість.

За словами керівника з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience Сергія Резніченка, для найкращого результату робота у цьому напрямі повинна бути комплексною: і новітня генетика, і цифрові технології, і нові засоби захисту, і диференційовані посів, захист та живлення. Тобто все те, що дає змогу зберігати стабільність.

Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience

Corteva взяла на себе низку зобов’язань зі сталого розвитку до 2030 року. Зокрема компанія повинна:

  • забезпечити навчання 25 млн сільгоспвиробників щодо сталого розвитку;
  • покращити здоров’я ґрунтів на 30 млн га;
  • посилити біорізноманіття на 10 млн га;
  • виділити 1 млн год. на волонтерську діяльність;
  • зміцнити зусилля виробництв з впровадження сталих практик, зокрема, використовувати пакування, що відповідає вимогам сталого розвитку.

Одна з розробок, які сприяють виконанню зобов’язань — це насіннєві гібриди кукурудзи за технологією Optimum® AQUAmax®. В компанії зазначили, що вони дають змогу отримувати високі врожаї навіть в умовах посухи. Гібриди добре себе зарекомендували у посушливих умовах 2020 року. Зокрема, у рослин кукурудзи були відсутні порожні качани, вони рівномірніше запліднювалися, а самі качани краще формувалися внаслідок синхронізації викидання рилець та волоті і більш інтенсивному переміщенню поживних речовин до них.

У сфері живлення науковці Corteva розробили стабілізатор азоту N-Лок™ Mакс, який сприяє ефективнішому використанню добрива, зменшуючи втрати азоту через вимивання і знижуючи виділення парникових газів в атмосферу. N-Лок™ Макс уповільнює перетворення амонійної форми азотних добрив в нітратну, а отже зберігає азот до моменту, коли він найбільше потрібний рослині.

Ще одна розробка компанії — технологія обробки насіння Lumigen®. Вона допомагає захистити генетичний потенціал рослин на найраніших термінах. Завдяки точному нанесенню препаратів на кожну насінину, забезпечується максимальний захист мінімальною кількістю препаратів. Суттєвою перевагою технології є те, що засоби працюють там, де вони потрібні – безпосередньо на насінині, не забруднюючи середовище.

NB: Lumigen® зменшує вплив на молоді рослини холодового стресу при посіві в холодний ґрунт. Також технологія захищає рослини від впливу перезволоження, посушливих умов, нових рас шкідників і хвороб.

У Corteva справедливо вважають, що сучасна агрономія має ключовий вплив на стабільність виробництва продовольства. А сучасні технології в сільському господарстві можуть чимало запропонувати для покращення та збереження стабільності виробництва. Оптимальне використання вологи, посухостійкість, генетична захищеність від паразитів та хвороб — це характеристики рослин, над розвитком яких працюють науковці компанії.

Науковий напрям компанії заснований на новітній генетиці з високим рівнем адаптації до змін та розумінням як забезпечити реалізацію її потенціалу у поєднанні з цифровими технологіями. Чималу роль виділяють і диференційованому внесенню. Завдяки останньому фермери можуть оптимізовувати використання ресурсів, досягаючи максимальних результатів на своїх полях. Все це у комплексі має глобальну мету — підтримка сталого розвитку фермерства для виробництва якісного продовольства.

Про важливість інвестицій в аграрну галузь для продовольчої безпеки говорять і у провідних світових організаціях. Асоційована Директорка, Старша Банкірка ЄБРР Анни Лебединець зазначила, що тільки ЄБРР з 2010 року профінансував понад 50 проєктів на суму близько 1 млрд євро у вирощування зернових, фермерство, інфраструктуру, зберігання, трейдинг тощо.

Експертка вважає, що для забезпечення продовольчої безпеки необхідне  об’єднання зусиль державних органів, гравців ринку та міжнародних організацій. Вона переконана, що завдяки спільним зусиллям можна забезпечити зростання виробництва та впровадити практики сталого розвитку.

Наталія КУЗЬО

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram