Розвиток виробництва біопалива стало найбільш пріоритетним напрямком для Мінагрополітики

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час онлайн-дискусії «Біоенергетика: виклики та можливості для заміщення імпортних енергоносіїв в Україні».

Він акцентував, що невипадково Мінагрополітики сьогодні долучається до цієї дискусії, адже з весни поточного року розвиток і участь у розвитку тих чи інших видів біопалива є топ-пріоритетом для міністерства.

— Сільське господарство є джерелом сировини для виробництва різних видів біопалива — від біометану до твердих видів біопалива. По-друге, ми разом із Міністерством фінансів та іншими відомствами підтримували розвиток виробництва біоетанолу. Прийнято законопроект №7401, який не тільки дозволяє активніше виробляти технічні та харчові спирти, а й біоетанол. Сировиною можуть бути як і культури, які безпосередньо вирощується на полях, так і відходи тваринництва та рослинництва. Фактично те, що вважалося раніше елементами відходів і не оприбутковувалось зараз може трансформуватись у зовсім іншу додану вартість, — зазначив перший заступник Міністра.

За його словами, також додатковим стимулом для інвестування аграрних компаній у вертикальну інтеграцію і виробництво тих чи інших видів біопалива є ціни на енергоресурси, які суттєво зросли, а також обмежені із початком війни можливості експорту базової с/г продукції — зернової олії.

— Тому фермери вже міняють способи використання земель для того, щоб ці фактори нівелювати. З точки зору привабливості для аграріїв інвестувати у сферу виробництва біопалива всі умови сприятливі. Наше завдання, як профільного міністерства спільно з колегами з Міненерго та Держенергоефективності зробити нормативно-правові рамки так, щоб ці сприятливі умови можна було практично реалізувати. Сьогодні наша ціль — не просто підтримувати, а поставити в один із топ-пріоритетних напрямків розвиток виробництва біопалива. Прийшов час перейти від розмов про можливості до практичної імплементації, — підсумував Тарас Висоцький.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram