За попередніми підрахунками, промислове поголів’я свиней за час війни скоротилося на 10%. Як це позначилося на балансі на ринку свинини?

— Станом на сьогодні, за підрахунками аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» (АСУ), промислове поголів’я свиней в Україні скоротилося в рамках 10%. Ця цифра включає в себе не лише підприємства, які були зруйновані внаслідок бойових дій, а й ті, які знаходяться в окупаційних умовах і, відповідно, не можуть реалізовувати живець на внутрішній ринок, — розповіла Олена Юрченко, президент Асоціації «Свинарі України».

Зі слів О. Юрченко, якби потенційні втрати поголів’я прогнозували в перші дні війни, цифри були б значно більшими. Адже впродовж перших тижнів галузь «стала». М’ясопереробні підприємства припинили забій та перестали закуповувати живець. Фермери роздавали м’ясо свиней, яких спромоглися забити на власних потужностях, населенню з довколишніх сіл. Багато хто припинив запліднювати свиноматок та почав евтаназувати молодняк, щоб скоротити обсяги виробництва в умовах війни. Проте впродовж місяця ситуація стабілізувалася. Оператори ринку, насамперед центрального і західного регіонів, повернулися до довоєнного ритму роботи. А окремі виробники навіть почали озвучувати наміри розвитку.

У нинішній ситуації потенційні ризики скорочення поголів’я зводяться тільки до тих регіонів, де ведуться активні бойові дії: Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Якщо припустити, що все промислове поголів’я цих областей стане недоступним для внутрішнього ринку, його частка складе близько 20% від загального промислового поголів’я свиней у країні.

— Меншу пропозицію живця сьогодні компенсує більший обсяг імпорту. За перші п’ять місяців року в Україну завезли 22 тис. т свинини, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак позитивна динаміка ціни на живець в Україні свідчить, що попит є і імпорт не шкодить, а допомагає його забезпечити, — коментує Оксана Юрченко, президент Асоціації «Свинарі України».

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram