На сьогодні стан посівів озимих культур оцінюється як задовільний, однак подекуди на озимому ячмені простежується посвітління. Чим можуть бути зумовлені такі прояви?

Можливі причини

Однією з причин посвітління та навіть пожовтіння посівів озимого ячменю може бути прояв фітотоксичності, зокрема, якщо обробки гербіцидами здійснювали перед дощем, або на смугах перекриття обприскувачем при внесенні ЗЗР.

Озимий ячмінь з дефіцитом марганцю. Фото: © agrarfoto

Іншою причиною може бути дефіцит марганцю. Крім того, таке посвітління посівів може спричинити також занадто переущільнений ґрунт у поєднанні з довготривалими опадами, а відповідно – високою вологою.

Коли рідке добриво – доцільне

На добре зволожених ґрунтах не часто можна спостерігати типовий дефіцит марганцю. Найбільш чутливі до цього ґрунти з підвищеним рН, або за умови високого рівня органічного удобрення.

У Німеччині, до речі, проводили дослідження на озимому ячмені з дефіцитом марганцю, про це повідомляє Agrarheute. У фазу 3-4 листки, на початку кущення, обробляли посіви рідкими комплексними мікродобривами з додаванням марганцю. Згідно проведених досліджень, німецькі науковці дійшли висновку, що такі заходи восени не тільки оздоровлюють посіви, але й цілком безпечні для перезимівлі.

Навесні варто продовжувати контроль за посівами на забезпеченість живлення мікроелементами.