На сьогодні стан посівів озимих культур оцінюється як задовільний, однак подекуди на озимому ячмені простежується посвітління. Чим можуть бути зумовлені такі прояви?
Можливі причини
Однією з причин посвітління та навіть пожовтіння посівів озимого ячменю може бути прояв фітотоксичності, зокрема, якщо обробки гербіцидами здійснювали перед дощем, або на смугах перекриття обприскувачем при внесенні ЗЗР.

Іншою причиною може бути дефіцит марганцю. Крім того, таке посвітління посівів може спричинити також занадто переущільнений ґрунт у поєднанні з довготривалими опадами, а відповідно – високою вологою.
Коли рідке добриво – доцільне
На добре зволожених ґрунтах не часто можна спостерігати типовий дефіцит марганцю. Найбільш чутливі до цього ґрунти з підвищеним рН, або за умови високого рівня органічного удобрення.
У Німеччині, до речі, проводили дослідження на озимому ячмені з дефіцитом марганцю, про це повідомляє Agrarheute. У фазу 3-4 листки, на початку кущення, обробляли посіви рідкими комплексними мікродобривами з додаванням марганцю. Згідно проведених досліджень, німецькі науковці дійшли висновку, що такі заходи восени не тільки оздоровлюють посіви, але й цілком безпечні для перезимівлі.
Навесні варто продовжувати контроль за посівами на забезпеченість живлення мікроелементами.