Недобір урожаю фруктів та ягід у 2017 році суттєво вплинув на цінову ситуацію на ринку: подорожчали практично всі види плодово-ягідної продукції. При цьому було помітне коливання цін на деякі види фруктів, що пояснюється відмінностями у їх якісних характеристиках та періодом продажу.

Як йдеться у річному галузевому звіті «Садівництво та ягідництво в Україні — 2017», минулого року найдешевшими залишились зерняткові культури, а найдорожчими — ягоди. Зокрема, галузеві підприємства реалізовували груші по 18-20 грн/кг, черешню — по 24 грн/кг, середня ціна на сливу становила 12 грн/кг, персики та абрикоси збувались по 11 грн/кг, лохина — 209 грн/кг, смородина — 26 грн/кг, малина — 40 грн/кг, полуниця — 39 грн/кг, один саджанець зерняткових та кісточкових культур коштував 25 грн, а от вартість саджанця волоського горіха становила 345 грн. Як зазначають аналітики, на рівні 2016 року залишились ціни лише на абрикоси та персики. Це пояснюється зростанням їх імпорту в Україну, адже в Європі урожай цих культур був дуже гарним, тому й ціни на них були невисокими.

А от ціни на яблука коливались у дуже широкому діапазоні. Якщо в першій половині 2017 року виробники ще збували їх по 6-7 грн/кг, яблука нового врожаю після неврожаю серйозно зросли. Зокрема, яблука для переробки реалізовувались за ціною 5-6 грн/кг, а для споживання у свіжому вигляді — в середньому 10 грн/кг, однак деякий час ціна доходила навіть до 13-15 грн/кг.

При цьому найбільше продавали ягоди та фрукт населенню. До прикладу кісточкові плоди, ягоди і саджанці багаторічних культур майже повністю купувались населенням, і лише яблука продавались у всіх напрямках.