Українські виробники харчової продукції звернулися до Президента України Володимира Зеленського з відкритим листом про необхідність відреагувати на загрозливу ситуацію на ринку цукру, передає Latifundist.com.

Відзначається, що на сьогодні ціни на цукор в Україні майже вдвічі вище, ніж на Лондонській біржі. Станом на 29 червня 2021 року вартість цукру білого (без ПДВ) LIFFE FOB (Біржа Лондон) була $ 432,3 за т, а пропозиція в Україні (без ПДВ) $ 781,2 за т.

У такій реальності українські переробники живуть вже 10 місяців. Протягом цього часу ціна на цукор в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%. І справа тут не у світових трендах підвищення цін на агросировини. Інакше ціна на цукор в Україні хоч і виросла б, але містилася б на рівні світових цін, пояснили в асоціації.

На думку експертів, пояснити цінові диспропорції можна трьома причинами це або картельна змова, або дефіцит цукру, або комбінація двох перших причин. В асоціації не виключають, що саме третій варіант спостерігається в Україні.

Так, по-перше, 5 квітня 2021 Антимонопольний комітет України розпочав справу проти кількох цукрових компаній за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру. АМКУ бачить, що ці компанії схожими діями обмежили конкуренцію на ринку й отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентного рівня.

По-друге, в «Укркондпромі» відзначають, що вона, ймовірно, зараз найбільш впливова на території України, це дефіцит цукру.

За підрахунками аналітиків, баланс цукру в поточному маркетинговому році є наступним. Перехідні залишки склали 190-200 тис. т. Вироблено цукру з урожаю 2020 року близько 1 млн т. Тобто, залишки й урожай з попереднього МР складають орієнтовно 1,2 млн т. Мінус експорт 71,4 тис. т, а сукупне споживання цукру в Україні, якщо враховувати попередні роки, становить близько 1,46 млн т.

Якщо враховувати імпорт 40 тис. Т по безмитної квоти з ЄС, то дефіцит цукру в Україні у 2020/21 МР становить майже 300 тис. т. Україна почала імпорт цукру-сирцю, але це, на нашу думку, не дозволить розв’язати проблему ні дефіциту, ні надвисоких цін, прокоментували в асоціації.

В асоціації зазначили, що в Україні переробити цукор-сирець можуть тільки два цукрових заводи й з огляду на інтерес трейдерів, в схемі з’являться два додаткових посередника. Крім того, темпи завезення цукру-сирцю не гарантують покриття дефіциту, а квота на цукор-сирець за митною ставкою 2% становить 260 тис. т.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram