Під час вибору режиму зберігання зернової маси насамперед необхідно враховувати її структурний склад. Зважаючи на вплив різних компонентів, доцільно застосовувати режими зберігання, які забезпечать мінімальні фізіологічні процеси у зерновій масі, мінімізують життєдіяльність шкідників і розвиток мікофлори.

Чому вологість зерна має значення і як обрати оптимальну?

Режим зберігання зерна обирають із врахуванням його призначення, найбільш поширеними є сухий режим зберігання, зберігання в охолодженому стані та без доступу повітря.

Для тривалого зберігання врожаю найдоцільніше використовувати сухий режим зберігання, в основі якого принцип ксероанабіозу, або доведення зерна до такої вологості, коли припиняться чи значно уповільняться фізіологічні процеси живих компонентів зернової маси, зокрема процес дихання. При цьому вологість повинна бути значно нижчою від критичного рівня, встановленого для зерна кожної окремо взятої культури. Найбільш поширеними способами отримання необхідної вологості є підсушування зерна шляхом засипання його в спеціальні пристрої та сонячно-повітряним способом.

NB: Видалення надлишку вологи певною мірою сприятиме післязбиральному дозріванню зерна. Показник вологості для зберігання зерна залежить від культури і терміну зберігання та коливається в межах 12-16%. Так, для зернових злакових культур, які зберігаються до 1 року допустима вологість — 14-15%, для зернобобових — 15-16%, а для олійних — 6-8%.

Показники вологості для зберігання зерна, %

Найменування культури Термін зберігання
до 1 року понад 1 рік
Пшениця, жито, ячмінь, гречка 14-15 13-14
Овес, рис 13-14 13-14
Кукурудза, просо 14-15 12-13
Горох 15-16 14-15
Соняшник, ріпак 6-8

Термостійкість зерна зернових культур різна.

NB: Тому під час підсушування, наприклад, зерна жита продовольчого призначення допускається температура нагрівання 60°С, а під час підсушування зерна пшениці — максимальна температура 50°С.

Після підсушування схожість та енергія проростання зерна можуть зростати на декілька відсотків завдяки високій життєздатності зерна, відсутності активного впливу мікроорганізмів, а також слабкому ефекту стерилізації зернової маси, яка сприяє зменшенню чисельності мікрофлори (особливо пліснявих грибів) внаслідок виносу їх спор з тепловими потоками.

Під час зберігання зернової маси у сухому стані припиняється розвиток кліщів і скорочується життєдіяльність деяких шкідливих комах запасів.

Під час зберігання рекомендовано визначати стан активної життєдіяльності й організмів, які знаходяться у зерновій масі.

NB: Розвиток організмів супроводжується утворенням невеликої кількості вільної вологи, яка появляється за умов перевищення допустимого значення на 0,5-1%. Краще буде зберігатися сухе зерно, яке має вологість нижчу від допустимої на 1-2%.

Тому під час зберігання середньо-сухого зерна буде ризик посилення інтенсивності дихання й розвитку мікроорганізмів і шкідників. Зерно, вологість якого перевищуватиме критичну на 2-3%, швидко втрачатиме якісні показники.

Порівняння показників волості зерна, %

Найменування культури Вологе Середньо-сухе Сухе
Пшениця, жито, ячмінь, гречка 17 15,5 14
Кукурудза 18 16 14
Соняшник, льон 14,5 13 11
Просо 17 15 13
Овес 18 16 14
Горох, квасоля 20 18 16

Для визначення ступеню вологості зерна зернових, зернобобових та олійних культур застосовують вологоміри, принцип роботи яких полягає в електропровідності. На їх показники істотно впливає рівномірність розподілу вологи й наявність різних домішок у зерновій масі.

Ігор СТОРЧОУС, кандидат с/г наук

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram