Зеараленон (ZEA), також відомий як мікотоксин RAL і F-2, продукується різними штамами грибів Fusarium, в першу чергу Fusarium graminearum, Fusarium culmorum і Fusarium cerealis. На поширення Fusarium на зернових культурах впливають різні фактори (від температури до вологості і відсутності профілактичних обробок).

Велика кількість ZEA може накопичуватися в запліснявілих культурах і харчових продуктах, отриманих зі злаків, що часто призводить до порушення репродуктивної функції домашніх тварин і може бути причиною отруєння у людей, які вживали таку їжу.

Внаслідок естрогенного впливу ZEA на сільськогосподарські продукти, що використовуються для споживання тваринами і людьми, терміново розробляються ефективні технології детоксикації ZEA.

Впродовж останніх десятиліть повідомлялося про декілька фізичних та хімічних технологій, використовуваних для інактивації або ліквідації ZEA. Проте, мало які з цих технологій повністю відповідають основним вимогам безпеки, ефективності і вартості, таким як мікробна адсорбція, адсорбція сорбенту і окислювальна деградація.

Біотрансформація вважається економічно ефективним і екологічно чистим рішенням для видалення ZEA без шкоди для поживної цінності кормів. Раніше були досліджені деякі штами бактерій, що руйнують ZEA, і ключові ферменти, пов’язані з біодеградації ZEA.

Новий штам бактерій, який може зменшити цей мікотоксин, тепер доданий в список.

Культура штаму ZJ-2016-1, ідентифікована як Lysinibacillus sp., була виділена з товстої кишки курки, а потім протестована в лабораторних умовах.

Щоб визначити вплив часу реакції ZJ-2016-1 на елімінацію (вимирання) ZEA в бульйоні LB, 10 мл бульйону LB, що містить близько 30 мкг/мл ZEA, інокулював 0,1 мл культури ZJ-. 2016-1. Контрольну групу готували таким же способом без бактеріальних клітин.

Середня швидкість скорочення ZEA склала 0,625 мкг/мл на годину, що вказує на те, що ZJ-2016-1 має сильну здатність видаляти мікотоксин.

Грунтуючись на цих результатах, дослідники говорять, що штам Lysinibacillus є багатообіцяючим бактеріальним ресурсом для скорочення ZEA, його гени і ферменти, що беруть участь в мікробному видаленні ZEA, повинні бути додатково вивчені.

За матеріалами www.wageningenacademic.com

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram