Про це повідомив Василь Долінський, аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор», у своїй колонці на Agravery.com.

NB: Незабаром цукрові заводи, приймаючи сировину, будуть звертати увагу не тільки на рівень забруднення та цукристість, а й враховуватимуть втрати цукру в мелясі.

На сьогодні, попри суттєве збільшення врожайності до 46-48 т/га, агровиробникам не вдається досягти максимальної якості вирощених коренеплодів. Але тепер на ціну сировини під час прийому на завод впливатимуть такі показники як вміст калію, натрію та альфа-амінного азоту. Ці нововведення дозволять заводу платити тільки за цукор у буряках.

NB: Високий вміст альфа-амінного азоту часто спричинений понаднормовим внесенням азотних добрив або відхиленням системи живлення від оптимальних строків. Наприклад, застосовуючи азотні добрива на полях у червні-липні, фермер може значно підвищити урожайність цукрових буряків, незважаючи на погіршення їх якісних характеристик як сировини.

Ці та інші показники визначатимуть на лабораторії при заводі.

Як повідомив Василь Долінський, на сьогодні уже декілька цукрових підприємств підписали із господарствами договори на переробку цукрових буряків, з урахуванням вмісту альфа-аміну. Йдеться про Радехівський цукровий завод (ТзОВ «Радехівський цукор») та Засільський цукровий завод (ТОВ «Юкрейніан Шугар Компані»).