Група науковців з Інституту Ерлхама (Англія) спільно з представниками Ліверпульського університету, представниками мюнхенського університету та Центром Джона Іннеса розкрила приховані генетичні секрети, які дають пшениці та рису, які є основними культурами харчування в світі, здатність до локальної адаптації. Цей ресурс, що раніше не використовувався, може сприяти виведенню стійкіших до кліматичних змін сортів.

NB: Нові результати пов’язують еволюцію культур і фенотипічні зміни з сільськогосподарськими умовами, які дозволяють захищати майбутні врожаї стійкістю до кліматичних умов. Хоча ДНК-послідовність As, Ts, Gs і Cs містять життєво важливий код, який дозволяє продукувати білок, однак існує багато інших аспектів генома, ніж просто послідовність генів.

Одним з аспектів є епігенетика зміни в вираженні генів. На додаток до послідовності ДНК окремі літери можуть приєднуватися до «метильної групи». Це означає, що гени можна відключити або спосіб зберігання ДНК може змінитися, змінивши спосіб зчитування генетичної інформації. Це важливо, адже зміни через вплив навколишнього середовища все ще успадковані. Це означає, що в певних умовах, якщо відбудеться епігенетичні зміни, це вигідно, це може бути передано наступному поколінню.



Дослідницька група виявила географічні закономірності епігенетичних зміни між 100 вивченими культурами пшениці, що свідчить про те, що ці зміни виникли через умови навколишнього середовища в різних районах. Це означає, що у селекторів є прихований інструмент впливу на пшеницю. Наразі мова йде про SNP одинарні зміни в послідовності ДНК, які впливають, наприклад, на хворобу або стійкість до навколишнього середовища. Тепер, навіть якщо послідовність ДНК буде однаковою, на епігенетичному рівні можуть бути тонкі зміни, які науковці зможуть використовувати для поліпшення реакції рослин на місцеві умови.

Це дозволить фермерам вирощувати найкращу культуру для своєї місцевості та  навколишнього середовища.

— Наш наступний крок — перевести цю ґрунтовну наукову розвідку на технологію, яка стане доступною для селекціонерів пшениці для розвитку нових сортів, — зазначив керівник групи професор Ентоні Хол в Інституті Ерлхема.