Команда мексиканських і американських науковців з’ясувала, яким чином мексиканські сорти кукурудзи добувають азот з повітря. Це відкриття може допомогти вивести нові сорти культури для економії мінеральних добрив і збільшити врожайність при вирощуванні на неродючих ґрунтах.
Дослідники витратили 40 років для того, щоб знайти рішення для більш продуктивного вирощування кукурудзи, однієї з ключових сільгоспкультур в світі. Про це пише AgroPages.com.
NB: Азот є основним елементом живлення для рослин. У той час, як азот становить 78% атмосфери, відомо, що тільки бобові культури мають здатність отримувати його з повітря за допомогою симбіозу з бактеріями. При вирощуванні зернових культур, таких як кукурудза, фермери повинні покладатися, в основному, на азотні добрива.
Науковці витратили роки на пошуки ізольованих ділянок зростання стародавніх місцевих різновидів кукурудзи, які під час еволюції зуміли б «подружитися» з азотфіксуючими бактеріями. У 1980-х роках вдалося виявити такі рослини, які ростуть на азотдефіцитному ґрунті поблизу Оахаки. Але тільки в 2000-х роках з’явилися нові технології, що дозволяють дослідникам досконально вивчити цей процес фіксації азоту.
Дослідження показало, що один сорт мексиканської кукурудзи отримує від 28 до 82% необхідного азоту з атмосфери. Для цього кукурудза утворила повітряне коріння. У певні періоди року ці корені виділяють гелевидну речовину або слиз.

Слиз забезпечує середовище з низьким вмістом кисню і цукру, необхідне для залучення бактерій, які можуть перетворювати азот з повітря в форму, яку може поглинати кукурудза.
— Наші дослідження показали, що слиз, виявлений на кукурудзі нового сорту Sierra Mixe, є ключовим компонентом для фіксації азоту, — сказав співавтор наукової роботи Жан-Мішель Ані, професор агрономії і бактеріології в Коледжі сільськогосподарських наук в UW-Madison. — Ми довели це шляхом дослідження, вирощуючи сорт Sierra Mixe як в Мексиці, так і в Вісконсині.
На сьогодні й не йдеться про комерційне виробництво, але дослідники надалі не виключають такого варіанту.
Це відкриття може призвести до скорочення застосувань синтетичних азотних добрив для кукурудзи, а також відкриває можливості для значного поліпшення генетичного потенціалу культури.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram