Затверджені Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах. Відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 червня 2019 року № 316 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05 липня 2019 року за № 742/33713. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Під час зберігання зерна є різні причини втрати, як природні, які при зберіганні виникають за рахунок біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому), так і механічні (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна).

Наказ встановлює єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат.

Оскільки Податковий кодекс України не передбачає самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природних втрат зерна, затвердження норм дозволить без затрат працювати зерновим складам і зернопереробним підприємствам на базі чинних програм бухгалтерського обліку та автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування роботи цих підприємств.

Це дозволяє вести належний і коректний облік та формувати операції із зерном та продуктами його переробки за зернових складах та зернопереробних підприємствах.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram