Немає жодних хімічних препаратів, які б ефективно боротись з килою капусти, хворобою, яка може навіть цілковито знищити посіви озимого ріпаку. Відтак, основним методом захисту посівів є профілактика.
Збудник Plasmodiophora brassicae, що призводить до кили капусти, дуже легко поширюється, зокрема, з ґрунтом та водою. Цей патоген розвивається на рослинах родини капустових, але й на деяких травах. Відтак, якщо ріпак вирощують після кормових трав, то ураження килою майже не уникнути.
NB: Збудник має кілька прототипів, зокрема в Європі їх виділили дев’ять — P1, P2, P3, P4, P5, P5, P7, P8, P9. Найбільшу різноманітність прототипів збудника можна зустріти у районах інтенсивного вирощування озимого ріпаку.
Ураження килою може бути в таких умовах:
- коли хвороба вже зафіксована на сусідніх полях;
- коли часто вирощують рослини з родини капустових на одному й тому ж полі;
- озимий ріпак висівають після кормових трав;
- на ґрунтах важких, з pH нижче 6,5;
- збудники хвороб можуть переноситись також транспортом та знаряддями з уражених полів.

Фото: AgroFoto.pl
Аби дізнатись, чи певне поле не уражене збудником Plasmodiophora brassicae, грунт потрібно здати на аналіз. Для цього, проби ґрунту треба брати з поверхні площею від 2 до 5 га.
NB: Упродовж першого року ураження втрати становлять 1% рослин, але вже на третьому році — втрати становлять 100%.
Основною характеристикою хвороби є деформація коренів — бічних і головних, а деколи — навіть кореневої шийки. Остання надмірно розростається, випирає, стає зазубреною, нерівномірною.
Після зараження клітини швидко ростуть (гіпертрофія), з подальшим інтенсивним розподілом (гіперплазією) клітин, прилеглих до інфікованих. Вже через 4-6 тижнів після зараження на корінні з’являються яскраво-кольорові плями різної форми.
Заражена рослина має пожовкле або фіолетове листя. Знебарвлення є результатом дефіциту поживних речовин, тому що коренева система має великі проблеми. Кила капусти знищує коріння, особливо кореневі волоски, що відповідають за живлення рослин. Хворі рослини ріпаку у теплі дні в’януть, увечері, в умовах підвищеної вологості, стан рослин покращується.
Після виявлення кили капусти в посівах слід звернути особливу увагу на ретельне очищення інструментів, машин та взуття, які використовувались на заражених полях. Недотримання цих вимог може призвести до того, що патоген поширюється і на інші поля. Більше того, фермерам рекомендують не вирощувати ріпак на інфікованому полі протягом 7-9 років. На практиці це нереально. Тому, зберігаючи коротку, 3-4-пільну сівозміну, можна ввести сорти озимого ріпаку, які толерантні до цього захворювання. Слід пам’ятати, що насіння чутливих та толерантних сортів не можна змішувати.
На сьогодні європейські науковці проводять дослідження, спрямовані на пошук джерел опору патогенам. Зазначено, наприклад, три види поліморфізму в ДНК найпростіших Plasmodiophora капустяного, один з яких виявився стійким до всіх зазначених вище прототипів.
Але в портфоліо українських виробників є сорти, які стійкі до кили капустяної. Запитуйте у виробників насіння стійкі гібриди!
Підготувала Валентина Кравець
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram