На Буковині садівник Софрон Фарфуляк практикує нову для України технологію вирощування сортових горіхів — щеплення на корені. Близько 40 тисяч саджанців він засадив на 10 га. При цьому його дерева загартовані та адаптовані до різних кліматичних умов.
— У світі Буковина — це край, який має кращі умови для вирощування горіха, — розповів директор науково-виробничої фірми «ЕКО Органік» Софрон Фарфуляк.
Сіянці молодих горіхів викопують восени, прищеплюють, кладуть в холодильник, щоб зупинити ріст і адаптувати до низьких температур. Весною знову висаджують вже сортові горіхи. При цьому застосовують не традиційну методику щеплення сорту, а щеплення на корені.
За словами садівника, горіх дуже примхливий і щоб досягти таких високих показників, потребує ретельного догляду. До прикладу, щоб посадити невеличке дворічне дерево потрібно викопати мінімум півметрову яму і відміряти 5 метрів від сусіднього насадження. Фахівці відзначають, саджанець горіха краще купувати в розплідниках, які мають сертифікати, а не на ринку. І обов’язково потрібно звертати увагу на місце щеплення.
— Горіх дуже погано передає материнські ознаки, приблизно до 30-40%, не більше, — пояснює селекціонер, заступник директора з наукової роботи Придністровської дослідної станції садівництва Наталія Гаврилець.
Тому, за її словами, не обов’язково деревця, які насадили самостійно або від дорослого горіха, мають великі і смачні плоди.
Експерт наголошує, що досліджувані ними сорти є морозостійкими, оскільки проходять випробування у спеціальних клімокамерах, де піддаються впливу низьких температур, а це дуже важливо для українських садівників.