На Буковині садівник Софрон Фарфуляк практикує нову для України технологію вирощування сортових горіхів щеплення на корені. Близько 40 тисяч саджанців він засадив на 10 га. При цьому його дерева загартовані та адаптовані до різних кліматичних умов.

— У світі Буковина — це край, який має кращі умови для вирощування горіха, — розповів директор науково-виробничої фірми «ЕКО Органік» Софрон Фарфуляк.


Сіянці молодих горіхів викопують восени, прищеплюють, кладуть в холодильник, щоб зупинити ріст і адаптувати до низьких температур. Весною знову висаджують вже сортові горіхи. При цьому застосовують не традиційну методику щеплення сорту, а щеплення на корені.

За словами садівника, горіх дуже примхливий і щоб досягти таких високих показників, потребує ретельного догляду. До прикладу, щоб посадити невеличке дворічне дерево потрібно викопати мінімум півметрову яму і відміряти 5 метрів від сусіднього насадження. Фахівці відзначають, саджанець горіха краще купувати в розплідниках, які мають сертифікати, а не на ринку. І обов’язково потрібно звертати увагу на місце щеплення.

— Горіх дуже погано передає материнські ознаки, приблизно до 30-40%, не більше, — пояснює селекціонер, заступник директора з наукової роботи Придністровської дослідної станції садівництва Наталія Гаврилець.


Тому, за її словами, не обов’язково деревця, які насадили самостійно або від дорослого горіха, мають великі і смачні плоди.

Експерт наголошує, що досліджувані ними сорти є морозостійкими, оскільки проходять випробування у спеціальних клімокамерах, де піддаються впливу низьких температур, а це дуже важливо для українських садівників.