Десикацію картоплі проводять орієнтовно за 14-20 днів до збирання врожаю і це є обов’язковим та технологічно виправданим заходом, який здійснюють дворазово, або дробово. При цьому, обов’язково треба звертати увагу на вологість ґрунту (останній при затискуванні у кулаці повинен тримати форму) та температурного оптимуму — +10-25°С. Десикацію картоплі проводять орієнтовно за 14-20 днів до збирання врожаю і це є обов’язковим та технологічно виправданим заходом, який здійснюють дворазово, або дробово. При цьому, обов’язково треба звертати увагу на вологість ґрунту (останній при затискуванні у кулаці повинен тримати форму) та температурного оптимуму — +10-25°С.

Проведення десикації на картоплі:

  • сприяє формуванню щільної кірки бульб, що гарантує зменшення ризиків травмування бульб під час збирання;
  • дозволяє корегувати строки збирання картоплі;
  • зменшує шанси ураження бульб фітофторозом від бадилля під час збирання.

Сергій Жереб, головний агроном ТОВ «Біотех ЛТД», агропідприємства, яке займається вирощуванням насіннєвої картоплі з 2000 року, поділився власним досвідом проведення десикації на насіннєвих та товарних посівах картоплі. Зауважимо, що десикація на насіннєвих та товарних посівах суттєво відрізняється.

— Ми проводимо десикацію препаратом Реглон Супер, вносимо дворазово у нормі 1,5 л/га, — розповів Сергій Жереб.

Насіннєві посіви. Перший обробіток  1,5 л/га Реглон Супер+0,3 л/га Ширлан (фунгіцид)+ інсектицид. Другий обробіток — тільки Реглон Супер.

— На насіннєвій додаємо інсектицид до десиканта, бо це гарантія якості. Ми страхуємось від переносників вірусів, зокрема. Основним таким шкідником є попелиця. Крім того, десикація на насіннєвій картоплі має надважливе значення і дозволяє призупинити ріст бульб, аби розмір фракції відповідав усім вимогам». Оптимальний розмір бульби на насіння — 50-70 мм, — додав головний агроном ТОВ «Біотех ЛТД».

Товарні посіви.  Препарат Реглон Супер — у нормі 1,5 л/га.

— Для чого потрібен десикант на товарних посівах? По-перше, як би ми не хотіли але все одно є бур’яни, які треба знищити. Вже через 2 тижні максимум будемо проводити десикацію на всіх посівах товарної картоплі. Адже ми не можемо виключати момент копання картоплі, адже ми маємо все до морозу викопати. Десикація нам гарантує зупинення в рості. І знову ж таки формування шкірки: деякі сорти її формують швидко, деякі довго. Ось, наприклад, у нас є такий пізній сорт Моцарт компанії HZPC, який дуже довго формує шкірку, а відтак ми мусимо його рано обробляти десикантами, для того, щоб він сформував гарну шкірку. Є картоплярі, які не використовують десикацію, а скошують, проходить 5-10 днів і починає копати. Картопля тоді ще не має сформованої шкірки. Зібраний врожай, потрапляючи у склад, пошкоджується, а відтак погіршується лежкість та якість картоплі, — зауважив Сергій Жереб.

У ТОВ «Біотех ЛТД» в основному вирощують голландські сорти картоплі компанії HZPC, але цього року взяли два сорти на пробу української селекції Інституту картоплярства України НААН — це сорт Тірас та Скарбниця.

Валентина Кравець