За новим дослідженням американських науковців, морква на конкретному полі може потребувати значно менше азоту, аніж регламентують загальноприйняті рекомендації. Це відкриття має важливе значення на тлі подорожчання мінеральних добрив. Про це повідомив FarmProgress.

Експерти з відділу сільського господарства та природних ресурсів Каліфорнійського університету вважають, що більшість виробників моркви вносить забагато мінеральних азотних добрив. Хоча культура і вимоглива до азотного живлення, надлишок елементу їй шкодить. Зокрема, відзначили, що наслідком надмірного азотного живлення є роздвоєння коренеплоду та інші деформації.

Науковці зазначили, що у регіонах з помірним кліматом передпосадкове внесення азоту часто не впливає на врожайність моркви. Винятком є випадки, коли культуру 2-3 роки вирощують на одній ділянці з малою кількістю органічних речовин. До того ж, помітили зниження врожайності при внесенні високих доз азотних добрив під час посівного сезону.

Йдеться про те, що морква має глибоку і розгалужену кореневу систему, тому здатна отримати доступ до залишкового азоту з глибших шарів ґрунту. Так, потреба моркви в азоті залежить не лише від клімату та типу ґрунту, а й від залишкового азоту в ньому.

NB: Дослідження показало, що в піщаних і суглинних ґрунтах найбільший вихід моркви отримали при 75% вологоємності ґрунту і внесенні 150 кг азоту на гектар.

Морква погано засвоює азот у перші 40-50 днів після посіву, тому рекомендують обмежити застосування добрив в цей період та контролювати кількість води при кожному поливі. Останнє допоможе знизити вимивання залишкового азоту.

Рекомендують також проводити передпосівний аналіз ґрунту на вміст азоту на глибині до 60 см. Це допоможе максимізувати врожайність і якість плодів при мінімальних економічних і екологічних витратах.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram