Астарта розпочала збирати гречку

В агрохолдингу Астарта розпочали жнива гречки. Як повідомили у компанії, цьогоріч там збільшили посіви цієї культури через високу рентабельність.

Головний агроном Астарти Роман Павлик зазначив, що у попередні роки гречка не мала такої економічної привабливості та рентабельності, як цьогоріч. Нею займалися переважно бджільницькі господарства або ті, хто вирощують органічну продукцію.

— Коли ж на перший план вийшла проблема забезпечення продовольством людей на постраждалих територіях, військових, виявилося, що саме гречка — проста, легка в приготуванні і ситна, гарно підходить і для різних консервів, і напівфабрикатів. Тому попит на неї зріс, — зазначив Роман Павлик.

Гречкою в Астарті цьогоріч засіяли понад 1000 га с/г земель. Серед переваг вирощування цієї культури доволі пізні та розтягнуті строки посіву. Вони мають велику варіативність для агровиробників, насамперед як страхової культури — в цілях пересіву загиблої основної.

Також гречка є агрономічно цінною культурою: пізній посів і доволі ранній збір дають змогу рано звільняти площу та підготувати ґрунт під наступну культуру, водночас вона є добрим попередником у сівозміні. В Астарті виділили також невибагливість гречки щодо захисту від бур’янів і шкідників, оскільки культура конкурує з бур’янами. Завдяки цьому цьогоріч на 80% гречаних полів холдингу обійшлися без ЗЗР або з мінімальною їхньою кількістю.

— Гречка є гарною післяжнивною культурою. Оскільки її сіють пізно, то можна використовувати площі, що звільняються в травні після покосів зеленої маси жита, яке вирощується на корм худобі. Таким чином, маємо два врожаї на одній земельній ділянці, — додав головний агроном Астарти.

За першими результати гречаних жнив, на деяких територіях холдингу врожайність сягає 2 т /га, що значно перевищує нормативні показники минулих періодів (1,5-1,6 т/га).

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram