Американські аграрії поставили досліди з різних сівозмін для пшениці і розповіли про результати. Зокрема, результати випробувань у центральному зерновому поясі штату Вашингтон свідчать про те, що найвищі стійкі врожаї пшениці та високі рівні зернового білка були досягнуті під час сівозміни пшениця-бобові-ріпак  порівняно з іншими протестованими сівозмінами. Про це повідомляє портал thewest.com.au.

Досліди також показали, що збереження рослинних залишків при безперервному вирощуванні зернових значно збільшує рівень білка в довгостроковій перспективі.

Дослідник CSIRO Філ Уорд розповів про те, що перше довгострокове ротаційне випробування на червоному суглинковому ґрунті було проведено в 2017 році. Порівнювалися чотири сівозміни: монокультура пшениці, пшениця-ячмінь-пшениця-бобові, пшениця-пар і пшениця-бобові-ріпак.



Починаючи з урожаю 2010 року, були створені дослідні ділянки, включаючи ділянки, де рослинні залишки залишали і не спалювали до сівби наступного врожаю.

Азот був застосований до кожної культури у відповідь на сезонні умови та очікувані потреби в азоті. Ніякого додаткового азоту не застосовували до бобових або парах.

Різнопланова сівозміна пшениця-бобові-ріпак збільшила врожайність пшениці приблизно на 0,2 т/га, а рівень білка на 0,9-1,6 т/га.

Відмінності між врожайністю пшениці в інших сівозмінах були невеликими протягом перших кількох років.

— Однак у довгостроковій перспективі різнопланова сівозміна, в якій частота зернових культур становила 33 відсотки, збільшила врожайність пшениці приблизно на 0,2 тонни з гектара, а вміст білка в зерні пшениці — на 0,9-1,6 відсотка в порівнянні з монокультурою, — сказав Уорд.

Доктор Уорд прокоментував ситуацію з рослинними залишками: «Значного впливу на показники білка пшениці в різноманітної сівозміни не було. А ось збереження залишків при безперервному вирощуванні зернових значно підвищило рівень білка в зерні з 11,2 відсотка до 11,8 відсотка в період з 2011 по 2017 рік. сказав д-р Уорд. Раніше вважалося, що збереження стерні в злаку з низьким вмістом N зазвичай пов’язує N грунту, і, як очікується, призводить до зниження білка в зерні пшениці. Отже, збільшення білка на тлі збереження рослинних залишків при безперервній сівозміні зернових стало цікавим результатом».

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram