Якщо населення планети зростатиме сучасними темпами, до 2050 року їжі на всіх на планеті може не вистачити. Тому вчені шукають способи збільшення врожайності основних продовольчих культур, і їм є чим похвалитися. Зокрема, двоє науковців з Корнельського університету США вивчають перспективи збільшення врожаю пшениці. На їхні дослідження  Мінсільгосп США та Національний інститут продовольства виділили грант в сумі 500 000 доларів США, передає USDA.



Д-р Олена Ватаманюк і д-р Марк Сорреллс займаються вивченням фізіологічних, молекулярних і генетичних механізмів того, як рослини засвоюють такий важливий елемент як мідь. Відомо, що дефіцит міді знижує врожайність сільськогосподарських культур, але ще невідомо, як саме відбувається процес поглинання міді і як саме речовина впливає на родючість.

У попередніх дослідженнях на інших злаках науковці з’ясували, що основну роль у поглинанні міді відіграють два білки і тепер вони шукають способи, як застосувати дані до пшениці.

Команда використовує передове обладнання: технологію редагування генів CRISPR/CAS9; прискорювач частинок, відомий синхротронною рентгенівською флуоресцентною візуалізацією, для візуалізації розподілу міді в рослині; РНК-секвенування і кількісне відображення ознак для ідентифікації дефіциту міді, а також низку інших інноваційних приладів, які допоможуть визначити хромосоми, пов’язані з впливом міді на репродуктивні властивості пшениці для збільшення врожайності зерна.



Поки що проводити польові випробування рано, але науковці зазначають, що лабораторна робота з родичем пшениці  трахінією двоколосою, чий відносно невеликий розмір генома робить рослину зручним для генетичного секвенування, показав обнадійливі результати.

Науковцям вдалося збільшити поглинання міді, що призвело до 7-кратного підвищення врожайності. Знання, отримані в цьому проекті, в подальшому будуть застосовні до інших зернових культурах, включаючи рис, ячмінь і овес. У разі успіху це дослідження допоможе збільшити урожай зернових на ґрунтах, які зараз час вважаються непридатними для землеробства.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram