За перші п’ять місяців 2018 року, тобто з січня по травень, зовнішньоторгівельний обіг між Україною та країнами ЄС збільшився на 7,8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року та становить майже $3,4 млрд, з яких $2,3 млрд це експорт українських аграрних та харчових продуктів на ринки ЄС. Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.



— За п’ять місяців 2018 року ми бачимо зростання нашого агроекспорту до країн ЄС майже на $13 млн порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Найбільшу питому вагу в структурі агроекспорту до ЄС займали: зернові злаки, яких було експортовано на суму майже $862 млн, олія — $465,8 млн, залишки і відходи харчової промисловості — $220 млн, насіння олійних культур — $211,5 млн, м’ясо птиці та субпродукти — $100,5 млн, — розповіла Ольга Трофімцева.

Вона зазначила, що останнім часом також помітно зросли показники експорту українських перероблених та нішевих аграрних товарів до ринків ЄС. Зокрема, суттєво зріс експорт соків на $ 11 млн, а це майже в 2 рази, кондвиробів з цукру на $ 8,3 млн або на 89,4%, шоколаду та інших продуктів з вмістом какао на $6,5 млн (на 66,2%); овочів бобових сушених на $6,5 млн (у 2,4 рази), яєць птиці без шкарлупи та яєчних жовтків на $6,1 млн (або в 20 разів).



— Головними імпортерами нашої продукції є Нідерланди з часткою експорту 15,9%, Іспанія — 14,1%, Італія — 14%, Польща — 14%, Німеччина — 9,3% та Франція — 6,8%, — зауважила заступник міністра.

За її словами, імпорт європейських харчових товарів до України також помітно збільшився за вказаний період, а саме на $230 млн та становить $1,1 млрд. Основними імпортованими товарами стали: кукурудза, продукти для годівлі тварин, шоколад та продукти з какао-бобів, насіння соняшнику, тютюн та інші харчові продукти.