Вирощувати нішеві культури не просто, але до них все більше уваги з боку агровиробників, особливо малого фермерства. Адже саме нішеві культури дозволяють досягати високої рентабельності вирощування на невеликих площах. ГО «Земля Таврії» провела низку work shop, присвячених саме вирощуванню нішевих культур. Однією з тем стала вирощування столового гарбуза та батату як перспективних експорторієнтовних культур.

Український столовий гарбуз вже кілька років поспіль постачає до Великобританії компанія «Грін Тім». Усе вирощування здійснюється у підрозділі компанії – у ТОВ «Дніпровська Перлина», що на Херсонщині. Овочівництво тут розвивають інтенсивним шляхом та шукають нові можливості. Свого часу таким напрямком став столовий гарбуз Баттернат, а тепер ще й випрацьовують технологію вирощування батату. Про особливості вирощування цих культур розповів Андрій Козлов, директор ТОВ «Дніпровська перлина».

©Фото із Facebook-сторінки компанії «Грін Тім»

На агропідприємстві «Дніпровська Перлина» вирощують овочі на площі 1200 га, з яких 450 га перебувають на зрошуванні. До речі, полив забезпечують тут власною насосною станцією, постачаючи воду з Дніпра. Це дозволяє агровиробникам не обмежувати себе у поливі. «Дніпровська Перлина» має унікальні можливості для вирощування широкого спектру високоякісних культур, у тому числі ранніх, завдяки легким ґрунтам та сприятливому клімату. Поєднання можливостей виробника («Дніпровської Перлини») з досвідом провідного регіонального гравця («Грін Тім») створює надійний безперервний ланцюжок постачання якісних овочів на внутрішній та зовнішній ринки.

Гарбуз набирає популярності

Щороку площі під гарбузом зростають у всьому світі. За даними FAOStat, у 2016 році у світі було вирощено більше 26 тис. т гарбуза, на площі майже 2 млн га. Щоправда ці дані не тільки стосуються столового гарбуза, а й насіннєвого.



В Україні за цей же період було вирощено 1 210 тис. т гарбуза, з яких столовий гарбуз становить 650-700 тис. т.

Експерти відзначають, що зростання виробництва гарбуза 2,2% щорічно пов’язане, як з ростом населення, так і з зростанням популярності здорового харчування у світі.

У вирощуванні гарбуза дві проблеми: відсутність зареєстрованих препаратів та дорога логістика

У «Дніпровській Перлині» в 2016 році розпочали вирощування столового гарбуза Баттернат Сквош з площі 9 га. Вже цього року площі зросли до 60 га, з яких очікують отримати близько 2000 т продукції.

Андрій Козлов, директор ТОВ «Дніпровська перлина» ©Фото із особистої Facebook-сторінки А. Козлова

— Собівартість вирощування ми оцінюємо у розмірі 75 тис. грн на 1 га. Урожанійсть в середньому 25-40 га і дуже залежить від розміру необхідного гарбуза. Ми збираємо невеликі гарбузи, тому урожайність у нас 20-25 т/га, — розповів Андрій Козлов.

Експортний розмір гарбуза від 600 г до 1 кг. Хоча Андрій Козлов зазначає, найбільш «ходовими» є гарбузи вагою 1100 г.

— Ми вирощуємо гарбуз на крапельному зрошуванні, так як без поливу у нас нічого не виросте. На сьогодні основна проблема під час вирощування столового гарбуза — відсутність офіційно зареєстрованих препаратів для захисту рослин, через це можуть виникати великі проблеми. Зокрема, наприклад, після застосування гербіциду Трефлан ми отримали стрес на рослинах. Тому ми постійно експериментуємо з препаратами та випрацьовуємо власні схеми захисту, — поділився досвідом Андрій Козлов.

Отак компанія «Грін Тім» відправляє гарбузи на експорт ©Фото із Facebook-сторінки компанії «Грін Тім»

Зі слів агровиробника, особливо треба звертати увагу на застосування ґрунтового гербіциду на різних типах ґрунтів:

— У нас ґрунти бідні, гумусу мало, тому ми застосовуємо мінімальні дози ґрунтовного гербіциду, так як більші дози спричиняють стрес на рослинах.


Таким чином на сьогодні у «Дніпровській Перлині» випрацювали таку систему захисту. За 30 днів до сівби вносять ґрунтовий гербіцид Трефлан 1,5 л/га (норму потрібно регулювати, зважаючи на кількість гумусу в ґрунті). Далі після сівби до сходів посіви обробляють гербіцидом Дуал Голд у нормі 1,5 л/га + Каліф у нормі 0,1 л/га. Під час вегетації  по злакових Ерроу 0,7 л/га або Фюзілад Форте у нормі 1 л/га. Щодо фунгіцидного захисту, то тут застосовують такі препарати Мікохелп у нормі 2 л/га, Фітохелп у нормі 2 л/га під час вегетації.

Збирання гарбуза на експорт має свої особливості. Аграрії зрізають гарбуз і залишають його на полі на 3-5 днів: за цей час гарбузи грубіють, набирають цукристості і тільки після цього їх пакують у контейнери, пересипаючи соломою. До речі, соломи використовують багато: приблизно 3 тюки 50 кг на 1 тонну гарбузів. Без соломи гарбуз може втратити товарні властивості.

Вирощену продукцію зберігають на овочесховищі компанії «Грін Тім» у Каховці, загальною ємністю 50 тис. т.

©Фото із Facebook-сторінки компанії «Грін Тім»

Перед відправкою продукцію упаковують, заміряють температуру тощо. В цілому виробники відзначають, що в експорті основна проблема це логістика, яка у собівартості вирощеного займає 50% і більше.

Продавати на експорт не просто: покупці виставляють дуже жорсткі вимоги. Тому на українському ринку працювати легше, хоча тут проблеми з попитом. Відтак, наразі експорт для компанії «Грін Тім» у пріоритеті: у 2017 році виростили 1500 т гарбуза, більшу частину якого продали закордон.

У Європі популярність батату зростає, а як в Україні?

Згідно із статистичними даними, світове виробництво батату у 2016 році становило 105 млн т. У Європі за останні роки споживання цього солодкого овоча зросло у п’ять разів, і ця тенденція триває. Зокрема, вже цього року експерти прогнозують зростання популярності батату серед європейців на 12%, що зумовлюється головним чином трендом здорового харчування. Тому цей ринок є дуже перспективним для збуту.

В Україні батат не належить до популярних овочів. Статистика свідчить: показник імпорту за 2016 рік становить 0,01% від світового обсягу, що дорівнює 23 тонни.

Середня вартість імпортованого батату становить 1100 євро за 1 тонну, або приблизно 35 грн за кг, хоча у роздрібних мережах цей овоч реалізують за ціною 100-150 грн/кг.

NB: Батат багаторічна тропічна рослина, вегетація якої триває щойнайменше 120 днів. Тому у вирощуванні цієї культури мають велику перевагу азійські країни.

Батат: як вирощують тропічний овоч в Україні

Бульби батату ©Фото із Facebook-сторінки компанії «Грін Тім»

— Це нова для нас культура, і для України в цілому. Ми почали бататом займатись у 2016 році. Тоді ми отримали із Америки 200 кущів, які їхали до нас протягом трьох тижнів. За цей час листя опало, стебло почорніло, але сама рослина вижила. Батат взагалі належить до дуже живучих тропічних рослин. Тому ми отримали коріння і змогли отримати перші 20 кг батату, який досі у себе культивуємо, — розповів Андрій Козлов.


Вже у 2017 році агровиробники придбали 300 кг посадкового матеріалу, з якого на площі 1,7 га виростили 16 т батату, який весь пішов на насіннєвий матеріал на наступний рік. У 2018 році в компанії планують виростити 400 т батату на площі 17 га.

— Ми вирощуємо такі сорти як Оранж, Мохард, Боригард. Взагалі є й інші сорти, але оскільки наразі немає стійкого перевіреного ринку насіннєвого матеріалу, ми зупинились на цих, — зазначив директор ТОВ «Дніпровська перлина».

Висаджують батат у поле в травні, а вже у вересні збирають, адже він не переносить заморозків. Батат вирощують з розсади, оскільки отримати повноцінний урожай з висадженої у поле бульби неможливо.

NB: З однієї бульби можна отримати 10 кущів розсади. Фактично, найбільша складність у вирощуванні батату полягає саме у розсаді.

— Наш перший досвід вирощування розсади був таким: ми 5 березня почали вирощувати розсаду в кімнаті із штучним освітленням, температура в приміщенні була 26 градусів, а вологість — більше 80%. Це дуже дорогий метод, через великі затрати електроенергії. Хоча цей він має і свої переваги — вирощування не тільки ранньої розсади, а й можливість отримання двох-трьох партій, —  поділився досвідом Андрій Козлов.

Розсада батату ©Фото із особистої Facebook-сторінки А. Козлова

Крім того, агровиробники пропрацьовують й інші варіанти. Зокрема, другий варіант вирощування розсади в теплиці після 20 квітня, при прогріванні ґрунту до 18 градусів. Такий метод дає змогу зменшити витрати на опалення, але, відповідно, і дасть менше розсади, порівняно з першим методом.




— Ми постійно експериментуємо і наразі не маємо стійкої схеми вирощування розсади. Буває, навіть ріжемо розсаду з ранніх посівів безпосередньо у полі. Останній термін висадки — це 10-20 червня, — наголошує аграрій.

Формування бульб батату©Фото із особистої Facebook-сторінки А. Козлова

Батат невибаглива рослина, укорінюється з будь-якої частини стебла. За будовою стебла він схожий на берізку, пускає стебла по кілька метрів у довжину їх можна нарізати і укорінювати.

NB: Андрій Козлов застерігає, вирощувати розсаду в касетах не можна, оскільки після посадки в ґрунт корінь не зможе випрямитись і дати повноцінно рівну бульбу.

Як і на столовому гарбузі, на сьогодні для батату в Україні немає системи захисту і зареєстрованих препаратів. Тому у «Дніпровській Перлині» випрацьовують власну систему захисту:

  • гербіцидний захист: Стомп 3 л/га + Каліф 0,1 л/га після нарізки гряди до висадки розсади, по злакових — Ерроу 0,7 л/га або Фюзілад Форте у нормі 1 л/га;
  • фунгіцидний захист: Мікохелп та Фітохелп у нормі 2 л/га — через місяць після висадки розсади;
  • інсектицидний захист: Бітобаксицилін (трипс, попелиці) та Актоверм у нормі 6 л/га.

— Ми працюємо біопрепаратами компанії «БТУ-Центр» по цій культурі. Адже коли йде збирання, яке триває впродовж 2-3 місяців, не можна застосовувати по посівах хлорперифос, інакше люди просто не зможуть там працювати, — зазначив Андрій Козлов.

Зі слів агровиробників, собівартість вирощування батату напряму залежить від посадкового матеріалу, зокрема, при закупівлі розсади (40 тис. шт/1 га) закордоном собівартість становитиме до 10 тис. євро на 1 га.

У «Дніпровській Перлині», вирощуючи розсаду самостійно, оцінюють витрати на вирощування до 100 тис. грн на 1 га при середній врожайності з гектара 20-40 т.

Тетяна Тимошенко