Українські фермери підвищують ціни на столовий буряк. Про це зазначили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти вважають, що росту цін сприяє скорочення пропозиції буряка на ринку. Пропозиція зменшується, оскільки фермери дедалі частіше відмовляються продавати буряк після збору, закладаючи його у сховища.

За даними щоденного моніторингу EastFruit, з початку тижня буряк в Україні подорожчав в середньому на 16%. Виробники готові відвантажувати коренеплід по 5-7 грн/кг, залежно від якості, регіону та інших умов. Учасники ринку зазначили, що подорожчанню сприяє помітне збільшення торгової активності у сегменті столового буряка.

NB: Водночас більшість господарств призупилили продаж буряка високої якості, очікуючи ще більшого цінового зростання. Вони реалізують лише надлишок, тому пропозиція культури дещо обмежена.

На сьогодні буряк в Україні вже в середньому в 1,7 рази дорожчий, ніж на початку жовтня минулого року. При цьому учасники ринку не виключають, що це може бути тимчасовою тенденцією: здорожчання може мотивувати фермерів продавати буряк зі сховищ, що спричинить збільшення поставок, відповідно і зниження цін.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram