Група вчених з Японії за допомогою редагування генома зробили ячмінь стійким до передчасного проростання. Про це повідомив New Atlas.

Однією з проблем при вирощуванні ячменю є проростання зерен перед збиранням. Це найчастіше спричинене підвищеною вологістю, наприклад, через рясний дощ напередодні жнив. Таке передчасне проростання суттєво знецінює ячмінь і фермери недозаробляють, а то й отримують збитки. Вчені роками працювали над вирішенням цієї проблеми.

Команда науковців з Університету Окояма нещодавно знайшла рішення. За допомогою редагування генів вчені продовжили період спокою зерен. Попередні дослідження підтвердили ефективність методу.

Як базу для досліджень використали вид ячменю, відомий як Golden Promise. До нього додавали один або два гени спокою насіння, які виявили при попередніх дослідженнях qsd1 та qsd2. Усі мутанти демонстрували накопичення абсцизової кислоти гормону, що індукує період спокою і підтримує його в насінні.

— Наше дослідження не лише прояснило роль qsd1 та qsd2 у проростанні чи спокої зерна, а й встановило, що qsd2 відіграє у цих процесах більшу роль. Ми помітили, що ген qsd1 спричинює часткове зниження спокою зерна, тоді як мутанти з qsd2 проростають лише у темряві, розповів керівник дослідження д-р Хіроші Хісано.

Науковці всього світу вже тривалий час вивчають інструменти редагування генів як спосіб адаптувати сільськогосподарські рослини до кліматичних змін та погодних коливань. Дослідження японських вчених є важливим кроком у цьому напрямі.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram