Останніми роками вітчизняний молочний агробізнес зіткнувся із численними проблемами. Це і низькі ціни на молочну сировину, проблеми збуту, а також досить висока вартість ресурсів, що робить продукцію галузі неконкурентоспроможною. Однак, є в світі країни, де молочний бізнес досить успішно розвивається, і зокрема можна згадати про Нідерланди. Досвід цієї країни може стати у нагоді та бути корисним і для вітчизняного агробізнесу.
Насамперед, у Нідерландах близько 96% всього виробленого сирого коров’ячого молока від молочних фермерів постачається на молочні переробні підприємства (довідково: у нас ця частка не перевищує 36,7%). Решта 4% залишаються у самих молочних фермерів для власного використання (для годівлі молодняка тварин або виробництва власних молочних продуктів).
Поголів’я корів, як в і в цілому великої рогатої худоби, в Нідерландах стабільно зростає. Нині кількість тварин становить відповідно 1,55 млн корів та 3,7 млн голів великої рогатої худоби загалом (діаграма 1).

У таблиці 1 згруповано основні дані про обсяги виробництва коров’ячого молока, що постачається молочними фермерами на переробні підприємства та продукцію, яка вироблена молочною промисловістю Нідерландів. Статистична інформація щодо сирого коров’ячого молока стосуються обсягу, вмісту білка та жиру. Молочні продукти включають масло, сир, сухі вершки, сухе незбиране молоко, концентроване молоко та сироватку у вигляді порошку або блоків (сухе знежирене молоко). Однак, ця таблиця не містить даних про свіжі продукти, такі як питне молоко для споживання або кисломолочні продукти, приміром, йогурти.
Дані в таблиці наведено в тоннах. Обсяг 1 тонни – це 1000 кілограмів або 971 літр. (довідково: молочний протеїн – це загальний термін, що використовується для позначення безлічі різних білків, які містяться в коров’ячому молоці).
Таблиця 1. Основні показники розвитку молочної галузі Нідерландів
Роки | Виробництво | Переробка і виробництво молочної продукції | |||||||
сире молоко, млн тонн | вміст жиру (%) | вміст протеїну / білка (%) | вершкове масло,
тис. тонн |
сири різних видів,
тис. тонн |
сухі вершки, тис. тонн | сухе незбиране молоко,
тис. тонн |
сухе знежирене молоко,
тис. тонн |
концентроване молоко,
тис. тонн |
|
1995 | 10,811 | 4,40 | 3,48 | 132,300 | 682,900 | 154,000 | 121,900 | 32,100 | 353,100 |
2000 | 10,734 | 4,38 | 3,47 | 126,200 | 683,600 | 166,000 | 96,700 | 69,300 | 273,500 |
2005 | 10,479 | 4,39 | 3,49 | 118,800 | 672,200 | 160,400 | 107,200 | 53,200 | 291,800 |
2010 | 11,626 | 4,42 | 3,52 | 133,419 | 752,638 | 199,087 | 135,457 | 63,630 | 347,285 |
2015 | 13,331 | 4,38 | 3,53 | 147,577 | 844,974 | 204,231 | 135,660 | 68,571 | 407,775 |
2016 | 14,324 | 4,40 | 3,54 | 161,311 | 887,812 | 235,863 | 165,658 | 70,205 | 372,221 |
2017 | 14,296 | 4,37 | 3,56 | 149,015 | 874,238 | 249,887 | 184,146 | 65,740 | 366,985 |
2018 | 13,881 | 4,37 | 3,56 | 153,674 | 878,908 | 226,382 | 161,381 | 65,001 | 343,298 |
2019 | 13,802 | 4,41 | 3,58 | 136,524 | 920,809 | 243,958 | 177,122 | 66,836 | 390,833 |
2020 | 13,987 | 4,42 | 3,58 | 133,605 | 972,734 | 248,115 | 177,605 | 70,510 | 393,852 |
2021* | 13,603 | 4,45 | 3,59 | 137,503 | 946,760 | 209,138 | 118,152 | 90,986 | 391,644 |
Джерело: складено за даними аналізу інформації CBS і RVO
Основа успіху молочного агробізнесу в Нідерландах полягає в ефективній його організації у всьому ланцюгу від виробництва до переробки та просування до споживача. Спочатку сире коров’яче молоко, яке зібране з молочних ферм, доставляється на молочні молокопереробні підприємства.
NB: Обсяги виробництва молока в Нідерландах за останні 20 років зросли в цілому із 10,7 млн тонн в 2000 році до 13,6 млн тонн в 2021 році. При цьому країна утримує лідерство за якісними показниками виробництва молока. Вміст жиру, наприклад, у 2021 році становив 4,45%, а вміст протеїну (білка) – 3,59%.
Вміст білка (переважно казеїну) в сирому коров’ячому молоці є досить важливим показником, від якого залежить ефективність молочного агробізнесу. Адже казеїн, або сироватка, є цінним молочним білком, який використовується в процесі виробництва сиру з коров’ячого молока.
Переробляють сире коров’яче молоко на молочні продукти, такі як масло, плавлені і тверди сири, сухе молоко, концентроване молоко та сироватку на багатьох молочних підприємствах. Також виробляються кисломолочні продукти.
У Нідерландах переробна молочна промисловість в основному виробляє чотири види сухого молока: сухі вершки, сухе незбиране молоко, частково знежирене сухе молоко та сухе знежирене молоко. Знежирене сухе молоко отримують шляхом видалення вершків з молока. Воно також включає в себе пахту, сухе незбиране молоко, сухе молоко з вмістом жиру 1,5% або більше, сухе знежирене молоко, сухе молоко з вмістом жиру менше 1,5%. Іншим продуктом переробки є згущене молоко або концентроване молоко. Це молочний продукт, отриманий шляхом часткового видалення води з додаванням або без додавання цукру.
Концентроване молоко без додавання цукру – це молочний продукт для використання в каві. Суха молочна сироватка (у вигляді порошку або блоків) є побічним продуктом виробництва сиру. Суха сироватка поставляється в необробленому вигляді і не включає в себе сироватку у вигляді порошку з низьким вмістом цукру або солі.
В Нідерландах одна із найбільш ефективних в світі систем переробки молока.
NB: В середньому у процесі переробки на 1 тонну отримуваних молочних продуктів використовують близько 7,2 тонн натурального сирого молока. Майже 50% отримуваних в процесі переробки молочних продуктів складають сири різних видів, 20,7% – це концентроване молоко, а 11% складають сухі вершки (діаграма 2).

Тверді сири є одним із найбільших експортних товарів Нідерландів. Вартість експорту сирів складає близько 4 млрд. доларів США щорічно.
Таким чином, досвід Нідерландів свідчить, що за умов оптимальної організації і управлення молочний агробізнес може бути ефективним та вигідним напрямком економічного розвитку.
Підготував Юрій КЕРНАСЮК,
кандидат економічних наук, експерт-дорадник з аудиту,
економіки та управління підприємствами
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram