Одна з основних умов профілактики від амбарного кліща позбавити сховища від мишоподібних гризунів. Як відомо, головне при зберіганні насіння є збереження його посівних якостей. Навіть незначне зниження схожості насіння веде до втрат, так як вимагає збільшення норми висіву і завжди відбивається на врожайності.

Під час зберігання насіння нерідко піддається зараженню різними видами шкідників комахами і кліщами. Заселюючи в місцях зберігання насіння, шкідники використовують їх в якості їжі і як середовище проживання і завдають великої шкоди, зменшуючи їх якість.



До шкідників насіння при його зберіганні належать кліщі, комахи, птахи і мишоподібні гризуни. У разі масового розмноження шкідники можуть завдати насінню великі збитки знижують схожість, засмічують насіння, підвищують температуру і вологість насіння. Тому фахівці агрономічної служби повинні тримати на контролі стан складського господарства.

На початку березня для відводу талих вод обов’язково провести очистку снігу навколо складів. Інакше, при підвищенні температури навколишнього повітря цей сніг розтане, і вода буде стікатися в сховище, підвищуючи вологість насіння. А це вже є сприятливою умовою для розвитку комірних кліщів, які завдають великої шкоди насінню при неправильному зберіганні. В першу чергу кліщі ушкоджують зародок насіння, знижуючи тим самим їх схожість, забруднюють насіння шкірками, екскрементами. Масове розмноження кліщів у період зберігання насіння призводить до різкого підвищення їх температури і вологості, тобто самозігрівання.

Маленькі розміри кліщів (0,3-0, мм) дають їм можливість досить легко розселятися разом з пилом, водою і вітром, одягом осіб, що стикаються з насінням тощо.

Серед факторів, що впливають на життєвий цикл комірних кліщів, найбільше значення мають температура і вологість.

Якщо сховище не очищено від органічних решток, зараженість зберігається протягом року або декількох років. На розвиток однієї генерації при оптимальних умовах потрібно 25-27 днів. Одна самка відкладає до 105 яєць. Профілактичні заходи здійснюють незалежно від шкідників. Вони включають в себе:

– систематичну ретельну очистку складу від сміття, рослинних залишків та пилу, а також утримання складу і прилеглої до нього території в чистоті. Зібране сміття спалюють;

– утримання в санітарно-гігієнічному стані механізмів, транспортних засобів, обладнання, складського інвентарю, тари, спецодягу;

– підтримання в доброму стані складських приміщень, не допускати попадання в них вологи і птахів, своєчасно вести боротьбу з гризунами;

– постійний контроль за станом якості насіння в процесі зберігання в строго визначені терміни, перевіряють температуру, вологість, на заселеність шкідниками та засміченість.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram