У першому півріччі 2018 року Україна експортувала ягід на суму $100 млн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Першими у списку експортованих товарів залишаються волоські горіхи ($64 млн), заморожені ягоди ($23 млн), яблука і груші ($8 млн). Зокрема, порівняно з минулим роком, збільшились обсяги експорту волоських горіхів — з 12 до 19 тис. тонн, яблук і груш — з 6 до 24 тис. тонн, тоді як поставки за кордон заморожених ягід дещо скоротились — з 17 до 14 тис. тонн.

Здебільшого купують українську продукцію країни Європейського Союзу, на які припадає понад 60% вартості експорту. Зокрема впродовж шести місяців 2018 року найбільші у грошовому виразі українських фруктів було відправлено до Польщі ($11,2 млн), Франції ($9,9 млн), Туреччини ($9,3 млн), Білорусі ($8,0 млн), Німеччини ($5,1 млн), Греції ($5,0 млн) і Нідерландів ($4,7 млн).



Українські яблука в основному закуповує Білорусь (46% поставок від вартості), Молдова (21%) та Швеція (10%). При цьому цього року середня експортна ціна українських яблук перевищує $340/т, хоча суттєво коливається, наприклад, при поставках до Білорусі (близько $300/т) і Швеції (понад $900/т). Щодо іншої продукції, то середня експортна ціна українських волоських горіхів — $3400/т, заморожених ягід — майже $1590/т.

За матеріалами Асоціації “Укрсадпром”

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram