Цього року експерти та аналітики ринку прогнозують зниження валового збору зернових та зернобобових культур до 62,2 млн т.
Зокрема, зменшення валового збору зернових і зернобобових, на думку директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка, спричинене переважно зниженням урожайності кукурудзи на 19,2% – з 66 ц/га до 53,3 ц/га. Хоча й цього року площі під кукурудзу були закладені більші, та урожай буде меншим порівняно з минулим роком на 14,2% і становитиме 24 млн т проти минулорічних 28 млн т.
Читайте: Чи вдасться наблизитись до рекорду?
Пшениці цього року зібрано більше, ніж минулого року – 26,7 млн т (+2,4%). Внаслідок розширення на 18,4% площ під гречку при збереженні її урожайності на минулорічному рівні в 11,5 ц/га виробництво цієї культури становить близько 210,5 тис. т, що на 19,3% більше, ніж 2016 року.
Найбільш суттєво виросли врожаї гороху – до 1135,3 тис. т (+52,1%) та жита – до 519 тис. т (+32,6%).
Після зменшення валового збору рису у 2014 році внаслідок анексії АР Крим до 50,9 тис. т виробництво цієї культури продовжує набирати обертів. Цього року його буде зібрано 73,6 тис. т – на 13,8% більше, ніж торік.
Зменшення на 12,3% площ під ячмінь не змогло компенсувати навіть збільшення його урожайності до 34,0 ц/га. 2017 року прогнозують зменшення виробництва ячменю на 9,8% – до 8510,5 тис. т.
Через зменшення площ вирощування виробництво вівса зменшиться на 1,6% – до 491,9 тис. т.
Сорго буде зібрано на 10,4% менше, ніж 2016 року, – 245,2 тис. т.
Внаслідок зменшення площ майже вдвічі та зниження урожайності проса буде зібрано на 51,7% менше, ніж торік, – 91,5 тис. т.
Зменшення врожаю зернових, переважно за рахунок кукурудзи, не є критичним для аграрної економіки і стосується, передусім, експорту, переконаний Юрій Лупенко.