«Колись вирощував картоплю — тепер зайнявся арахісом і не шкодую», — розповідає про себе Микола Голобородько. Замінити картоплю на арахіс змусила одна випадкова зустріч.

Знайшов свою нішу

Відпочиваючи на Херсонщині Микола Голобородько випадково познайомився з фермером, який вже на той час 5 років поспіль вирощував арахіс. Розпитавши детально про технологію вирощування, Микола Голобородько і собі вирішив спробувати. Для посадки придбав сорти української селекції.

— Повірте, це дуже вигідна культура. Собівартість земляних горішків приблизно 15-16 грн за кілограм, а продаю майже вдвічі дорожче. Арахіс із родини бобових. Тож він не тільки поповнює сімейний бюджет, а й щедро збагачує ґрунт азотними сполуками. Я починав із невеличкої ділянки — 10 квадратних метрів. Вирішив поекспериментувати: хотів перевірити чи наші кліматичні умови будуть сприятливими для земляних горішків. Арахіс найкраще росте при температурі повітря +25-27°С. Коли температура знижується до позначки +15°С, ріст сповільнюється і майже припиняється. Також арахіс дуже боїться приморозків. Тож щовесни площу накриваю плівкою чи агроволокном, — розповів Микола Голобородько, газеті «Експрес».

Зібраний урожай арахісу аграрій просушує, упаковує в мішки та реалізує у супермаркети, перекупникам тощо. Половина цьогорічного врожаю вже продана. Микола Голобородько не приховує, що арахіс — не залежується на довго. Головна перевага українського арахісу — дешевша ціна, аніж в імпортованого: 30 грн/кг.

Дещо з технології вирощування

Восени аграрій проводить оранку та удобрює ґрунт органічним добривом. Навесні сівбу розпочинає тоді, коли ґрунт вже добре прогрітий — не менше +15°С. Глибина рядків — до 6 см, відстань між насінинами 15-20 см, а ширина міжрядь — 70 см.

— Якось я поспішив — не дочекався оптимальної температури ґрунту. Сходи з’явилися, і досить дружно. Щоправда, на більше в них не вистачило сил. Відтак загинули. З того часу не ризикую — сію арахіс тепер у першій-другій декаді травня, — поділився досвідом Микола Голобородько.

Впродовж вегетації аграрій проводить кількаразове рихлення та обов’язково підгортає рослини. Підгортання сприяє підвищенню урожайності на 70%.

Зі збиранням головне встигнути до перших морозів — бо горішки стануть не придатними ні на насіння, ні до споживання. Аграрій викопує арахіс з кущами та за гарної погоди залишає у полі на 10 днів, просушуватись на сонці. Лише після цього відділяє арахіс від бадилля. З 1 га аграрій збирає урожай арахісу до 20 ц.