«Чи відразу були націлені на експорт?», — запитуємо Олега Грицака, заступника директора фермерського господарства, на що він відповідає: «Напевне буде неправда, якщо скажу, що зразу націлені, але плани були з самого початку».

— Завдання, яке поставили собі на найближчий час: 50% врожаю продавати на внутрішньому ринку, а 50% — експортувати. Наразі співпрацюємо з кількома національними мережами супермаркетів — АТБ, Новус, Ашан, — розповів Олег Грицак.

Олег Грицак

І хоч яблука — це наразі основний товар, яким торгують на міжнародній арені, але вже ведуться перемовини про експорт слив сорту Стенлей до Польщі, представники якої цього року через неврожай дуже зацікавлені в українській сливі високої якості.

«Придивлялися до нас кілька місяців, перш ніж укласти договір на поставку наших яблук»…

З 2016 року яблука, вирощені ФГ «Гадз», споживають мешканці таких країн як Швеція, Норвегія, Іран, Туреччина та Білорусь. Сьогодні проводять перемовини з покупцями із ОАЄ. А вже на початку вересня планують із асоціацією «Укрсадпром» відвідати виставку Asia Fruit Logistica у Гонконзі та презентувати там українські яблука.

— Пошук клієнтів за кордоном теж трудомісткий процес. Ми часто відвідуємо різноманітні міжнародні виставки і конференції. Зі Швецією вдалося налагодити співпрацю за допомогою Міністерства закордонних справ та Асоціації «Укрсадпром». У вересні минулого року «Укрсадпром» організовував конференцію, учасниками якої були представники Швеції. Їх зацікавило наше підприємство, представник кілька разів приїжджав до нас, спостерігав за всіма процесами, за тим, як продукція сортується, в яку тару упаковується. Придивлялися до нас кілька місяців, перш ніж укласти договір на поставку наших яблук, — поділився досвідом Олег Грицак.

Агровиробники не приховують — спрощує вихід на міжнародні ринки наявність сертифіката Global G.A.P. Так, наприклад, для норвезьких покупців наявність цього сертифіката є вирішальним фактором для співпраці, так само як і для представників Швеції, Нідерландів, Туреччини та країн Близького Сходу.

— Сертифікація проходить в кілька етапів. Дослідження проводяться і в українських, і в європейських лабораторіях. Експерт Global G.A.P. провів тиждень на нашому підприємстві, контролюючи всі процеси: від обробки насаджень до умов зберігання яблука в камерах і, звичайно, відповідність усім вимогам програми. Спеціаліст Global G.A.P. вимагає від фермера серйозних зусиль і інвестицій, але це важливо, якщо є прагнення виходити на ринок Європи, – наголосив заступник директора ФГ «Гадз».

Вихід на зовнішні ринки вимагає від фермера зусиль та інвестицій

У ФГ «Гадз» займаються садівництвом двох типів — інтенсивним та органічним. На органічному напрямку використовуються лише препарати, які сертифіковані ТОВ «Органік стандарт» (переважно це мідь та сірковмісні продукти). В цілому площа багаторічних насаджень займає 600 га, основною культурою з яких є яблуня —  440 га саду. Також вирощують груші на площі 20 га та сливи — 40 га. 

— Ми культивуємо близько 40 сортів лише яблуні, основні з яких Голден Делішес, Гала, Айдаред тощо. Найбільші площі груші — це сорт Конференція, а сливи — Стенлей. І це, напевно, найбільший сортовий асортимент на всю країну. До речі, маємо ще «екзоти». Так, наприклад, одна з наших цікавинок — це сорт з червоним м’якушем Baya Marisa або «рожеве диво». Це зимовий клубний сорт, плоди якого надзвичайно багаті антиоксидантами. Цього року ми отримаємо вже гарний врожай, — розповів Олег Грицак.

Майже 400 га саду у фермерському господарстві на краплинному зрошенні із системою фертигації. Так, система зрошення тут складається із насосної станції та близько 40 га штучних басейнів — накопичувачів води.

— Збираємо та використовуємо дощову воду, а також із свердловин. Для зменшення втрат води через випаровування та поглинання ми зробили штучний басейн на 5 тис. л (запас води на 3 доби). Вода в басейні постійно поповняється завдяки свердловинам та п`ятикілометровому каскаду озер. Ця система дає змогу відстоювати і підігрівати воду. І саме така вода є найкращою для поливу і фертигації. Всі підживлення дерев у період вегетації ми проводимо через полив, — поділився досвідом заступник директора.

Від сировини до готового продукту

Сьогодні головною запорукою рентабельності виробництва є диверсифікація бізнесу, або інакше кажучи: більшої рентабельності досягає той, хто не тільки вміє виростити, а й, організувавши переробку, створює товар з доданою вартістю. Власне, у ФГ «Гадз» такий момент розвитку бізнесу не упускають. Вже з минулого року у структурі фермерського господарства працює на основі технології РГС сучасне фруктосховище, сумарною ємністю холодильних камер — 10 тис. т, а також цех з сортування і передпродажної підготовки продукції. До речі, плоди зерняткових порід (яблуко, грушу) після завантаження у сховище можна зберігати цілий рік.

У лютому 2017 року підприємство запустило сучасну лінію із сушіння фруктів, яка складається із трьох окремих модулів. Так, один з модулів призначений для виробництва хрустких яблучних чіпсів. До речі, для чіпсів спеціально вибирали сорти яблук, у яких під час сушіння не чорнітиме м’якуш. Крім того, на цьому модулі можна переробляти також моркву та буряк, сушити пряні трави. Другий — для сушіння яблук і груш часточками, тобто це  традиційна сушеня на узвар. Третій модуль працює для виготовлення чорносливу та сушіння інших кісточкових фруктів. Усе сушильне обладнання — українського виробництва, його на замовлення господарства виготовила дніпропетровська компанія «УкрСушка», плоди сушаться за допомогою інфрачервоних променів. Підготовку — миття і/або нарізання сировини та фасування готової продукції виконують на устаткуванні польського виробництва.

— За годину модуль із виготовлення чіпсів здатен переробити тонну сировини, вихід готової продукції — 15-20%. У модуля для сушені потужність переробки аналогічна, а вихід готової продукції — 30%. Сушіння яблука і груші діятиме цілий рік, сировиною для нього зокрема будуть і відсортовані перед продажем плоди, — розповів Ігор Сасанчин, технолог переробного підрозділу.

На підприємстві почали монтувати сучасний цех із шокової заморозки, запуск у експлуатацію планують у лютому-березні 2018 року. Йдеться про порізані на кубики яблука та плоди вишні без кісточки. Планують, що цех заморожування щогодини заготовлятиме 5 т готової продукції, працюватимуть дві окремі лінії.

Саме такий комплексний підхід до справи дозволяє ФГ «Гадз» розвиватись, шукати нові ринки збуту та диверсифікувати ризики виробництва.


Тетяна Тимошенко