Зараз в Україні відбувається перерозподіл ринку вирощування у закритому ґрунті, як пише Pro-Consulting: ті агропідприємства, що працюють за застарілими технологіями, закриваються, а їх замінюють нові та сучасні підприємства.

Це перспективно

Як порахували у Мінагрополітики, внутрішній ринок забезпечений овочами із закритого ґрунту власного виробництва тільки на 20%, у сезон – на 50%. Решту закуповуємо закордоном.

NB: Аналітики прогнозують: впродовж наступних 3-5 років обсяги споживання тепличних культур в Україні зростуть майже уп’ятеро.

Інвестиція на 6 га теплиць – € 5,37 млн

Частка огірків та помідорів у структурі загального вирощування становить 50% і 44% відповідно. Натомість на салати, зелень та інші культури припадає тільки 6%.

Одне з нових тепличних господарств, що перебуває на стадії запуску, вирішило зосередитись на вирощуванні зелені: кропу, петрушки, кінзи, базиліку тощо. Теплиці під вирощування зелені планують розмістити на площі 3 га, стільки ж відведуть під помідори та огірки.

NB: Як повідомляє компанія-розробник проекту Pro-Consulting, капіталовкладення для реалізації проекту становлять € 5,37 млн, більше 80% з цієї суми необхідно на облаштування теплиць, решту – на обладнання та матеріали.

Ймовірний рівень рентабельності

Прогнозована структура дохідності буде виглядати таким чином:

  • 21,3% – доходу забезпечить вирощування кропу;
  • 21,1% – виробництво огірків;
  • 18,3% – помідори.

Загальний річний обсяг продажів з такого тепличного господарства становитиме € 4,8 млн, а це дорівнюватиме 35,1% рентабельності.