Вирощування часнику процес доволі затратний та трудомісткий, однак при цьому і прибутковий. І хоч українські фермери говорять, що на ярий часник в Україні малий попит, надійні канали реалізації знайти важко, а специфіка механізмів та обладнання обприскувальної системи доволі непроста, рентабельність його чимала. Про це розповів Богдан Сивак, очільник фермерського господарство «С-Богдан» із села Вербівців Тернопільської області.

Фермер вирощує в основному зернові та технічні культури, однак два роки тому, підкувавшись необхідними теоретичними і спеціальними знаннями, він вирішив вирощувати дворічний озимий часник.

NB: Озимий часник полюбляє супіщані ґрунти, ярий — легкі суглинкові. Процес підготовки часнику до посіву теж непростий і трудомісткий: насіння треба зняти, просушити, сортувати. Потім його висівають для отримання «сівка», з якого надалі отримують перше покоління часнику.

Всього в Україні зареєстровано та сертифіковано дев’ять сортів озимого часнику. Серед високоврожайних, стійких до приморозків озимих — «Старобельський», «Одеський-13», «Сакський», ярий часник «Миргородський», «Тянь-Шанський 320».

Добрим попередником для часнику є кормові сидерати, бобові, деякі гарбузові культури, капуста. Середня урожайність — 15 центнерів з гектара, але як вважають досвідчені аграрії, при належній технології, доброякісному насінні, дотриманні інших умов можна одержати до 400 кілограм з однієї сотки. Отже, не важко порахувати і затратний матеріал й прибуток при належній реалізації.

— Вирощування часнику вимагає значних затрат ручної праці. Механізмами проводимо рихлення міжрядь, вносимо засоби захисту рослин, а восени під час збирання — лише підкопуємо, — розповів Богдан Сивак.

Під часник фермер відвів землі 25 гектарів, 20 — на товарний продукт, 5 — під насіннєві цибулини. При цьому він впевнений, що культивування цієї культури має добру перспективу.

За матеріалами  TeNews