На сьогодні амарант є однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур, які вирощуються в Україні, переважним чином у Київській, Львівській, Тернопільській, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях. Про це розповів Олександр Дуда, голова Громадської організації “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції”. 

NB: При середній врожайності 2 т/га дохідність з одного гектара становить 50 тис. грн, органічний амарант дорожчий на 25-30%.




За словами Олександра Дуди, є достатньо факторів, які можуть переконати сільгоспвиробника вирощувати амарант:

  • при ідеальній технології на родючих ґрунтах, а також на зрошенні в південних регіонах можна досягти врожайності 3,0-5,0 т/га;
  • вартість посівної одиниці — 300 грн;
  • витрати не перевищують 10 тис. грн/га;
  • амарант гідно протистоїть посусі, бо має низький транспіраційний коефіцієнт;
  • культура цінується через вміст 15-16% білка у вегетативній масі. У вигляді зеленої маси, гранульованого трав’яного борошна є відмінним кормом для тварин;
  • вимогливий до родючості ґрунтів, але не потребує обов’язкового внесення мінеральних добрив, через те, що сам задовольняє своє потреби у азоті та збагачує ним ґрунт;
  • за умови дотримання сівозміни мінімально пошкоджується шкідниками;
  • стійкий до хвороб;
  • не дає падалиці через те, що на відміну від щириці, насіння амаранту дуже тендітне і під час зимівлі у ґрунті переважно втрачає свою схожість.

Разом з цим, аби отримати якісний врожай амаранту виробникові потрібно докласти немало зусиль. Тому при вирощуванні культурі існують і деякі стримуючі фактори:

  • багато господарств не мають можливість якісно висіяти амарант — діаметр насінини 0,8 мм, глибина посіву — 1,5-2 см;
  • амарант боїться приморозків, насіння проростає та сходить при температурі ґрунту 12-14 ºС, тому оптимальними строками посіву є травень місяць. До цього часу, особливо в південних регіонах, важко зберегти вологу у верхньому шарі ґрунту, щоб отримати повноцінні сходи;
  • ефективна боротьба з бур’янами можлива при наявності пружинної та ротаційної борін;
  • врожай збирається сучасним комбайном (краще із жниваркою, обладнаною ріпаковим столом) при повній стиглості насіння та вологості 12-20%. Стандартна вологість для зберігання — 10%;
  • не можна сушити насіння застосовуючи високі температури, оскільки це негативно впливає на якісні показники олії, яка буде з нього вироблятися.
  • Щодо попередників культури, основна вимога — раннє збирання та відсутність великих пожнивних решток. Найкращими є однорічні трави, зернові та зернобобові культури, картопля.

— Із сортовим різноманіттям амаранту проблем також немає, попитом серед сільгоспвиробників користуються: Харківський-1, Лєра, Ультра, Сем, Геліос, Студентський. Вони мають різний вегетаційний період та напрями застосування, тому є можливість підібрати сорт для будь-якого регіону та потреб, — розповів Олександр Дуда.


Враховуючи високу рентабельність вирощування та багато різних напрямів використання продуктів переробки амаранту в фармацевтичній, косметичній, харчовій та хімічній промисловостях, у культури є суттєвий потенціал на вітчизняному та світовому ринку, не дарма Продовольча комісія при ООН визнала амарант культурою 21 століття.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram