Собівартість виробництва вина в Україні зросла на 48% порівняно з минулим роком. Про це на своїй сторінці у Fecebook повідомив Генеральний директор “Укрвинпрому” Володимир Кучеренко.

Він також розповів, що за останні 5 років площі виноградників в Україні скоротились на 11%. Таке скорочення негативно впливає на обсяги виробництва винограду. До прикладу, минулого року було вирощено на 50% менше винограду, аніж у 2018 р. Відповідно зростає і середня ціна реалізації винограду на виноматеріали та скорочується виробництво вина. Водночас стрімко зростає імпорт виноробної продукції.

2021 рік виявився дуже важким для бізнесу. Зміна зовнішнього середовища та його тиск призвели до прискорення інфляційних процесів, особливо, у другій половині 2021 року. Внаслідок чого, за 2021 рік індекс цін виробників зріс до рекордних 162,3%, — зазначив Володимир Кучеренко.

Він вважає, що у таких умовах українським виноградарям та виноробам вкрай необхідні дієва державна підтримка та додаткові стимули, щоб бути зацікавленими у подальшому вирощуванні винограду та виробництві вина.

Читайте за темою: Рада ухвалила Закон про стимулювання виноградартсва: що тепер зміниться

Зокрема, за його словами, винороби потребують перегляду та оновлення МРЦ на виноробну продукцію, а виноградарі дотацій для збереження виноградних насаджень на рівні щонайменше 5000 грн/га.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram