Внесення мікроелементів не завжди ефективно. Яка причина цього? Пропонуємо сьогодні поговорити про те, як вигідніше використовувати однокомпонентні або багатокомпонентні добрива?

Кукурудза має дуже високу чутливість до дефіциту Zn і Mn, надто високу до бору (B) і відносно слабку до Cu і Mo. Симптоми дефіциту цих елементів часто проявляються навіть у разі використання мікродобрив. Що є причиною цього?

NB: Найпоширенішими причинами є нерегульований рН ґрунту та низький або дуже низький вміст макроелементів. За таких умов підживлення мікроелементами малоефективне.

Тому знання родючості ґрунту та його pH має стати відправною точкою для оптимізації живлення не лише кукурудзи, а й усіх інших видів сільськогосподарських культур.

Важливо не обмежуватися вмістом фосфору, калію, а також інших елементів, таких як сірка, магній і мікроелементи.

Мікроелементи вносять у ґрунт у вигляді неорганічних солей або оксидів. Їх дози невеликі (від 1 до 10 кг/га), тому для рівномірного розподілу в полі практичним рішенням є розчинення їх у воді та обприскування.

Позакореневе підживлення мікроелементами окреме питання. На думку проф. Йоланти Корженьовської, це рішення слід розглядати як додаткову діяльність. Це дозволяє збільшити кількість конкретного елемента в рослині, але не гарантує збільшення його вмісту в ґрунті.

Позакореневе підживлення проводять у кукурудзи один-два рази. Перше обприскування проводять, коли у рослин з’являться 4-6 листків, а наступне обприскування на стадії 6-8 листків.

З огляду на періоди літньої посухи, що спостерігаються в останні роки, видається доцільним давати кремній. Цей елемент обмежує вплив цього стресового фактора на всі зернові культури (кукурудза також є однією з них).

Макродобрива з додаванням мікроелементів не підходять для поповнення дефіциту мікроелементів позакореневим підживленням. Причина їх низька або дуже низька частка в складі.

З виступу проф. Йоланта Корженьовська з філії IUNG у Вроцлаві, у доповіді, представленій на конференції «Удобрення кукурудзи в рамках Зеленої угоди». Його організували спільно Інститут ґрунтознавства та вирощування рослин (IUNG) та Польська асоціація виробників кукурудзи.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram