Редакція GrowHow.in.ua 2023-02-08
Харчовий технолог з Ізраїля Ген Бен Цві розробив спосіб зменшити кількість цукру, необхідного для підсолоджування харчових продуктів. Як повідомив farmer.pl, працюючи над створення солодкого риб’ячого жиру, який би покращив смак добавок для дітей, він дійшов висновку, що використану в ньому технологію можна перенести і на підсолоджувач.
Під час роботи над солодким риб’ячим жиром технолог виявив, що звичним способом олія з цукром не поєднуються. Тому розпочав роботу над вирішенням цієї проблеми. Він знайшов спосіб поєднати цукор з олією у процесі мокрого помелу, коли часточки цукру поступово зменшуються і вдається отримати солодку, в’язку олію. Така олія виявилась у 50 разів солодшою від цукру-піску.
— Солодкий риб’ячий жир — це досить нішевий ринок. Проте сама здатність виробляти солодку олію дуже важлива для харчової промисловості, особливо шоколадної. Якщо поглянути на склад популярних солодких спредів, то виявиться, що вони на 55% складаються з цукру. У випадку з молочним шоколадом, цукор становить майже третину його ваги. Те ж саме стосується і підсолодженого згущеного молока. Зменшення кількості цукру у солодощах може мати вирішальне значення для боротьби з діабетом, — зазначив Гай Бен Цві.
Хоча виробництво солодкої олії не надто дороге, продукти з її вмістом можуть виявитися дорожчими, ніж традиційні. Це пов’язано з тим, що цукор зазвичай є не тільки підсолоджувачем, але і дешевим наповнювачем солодощів. Тобто, якщо, скажімо, 55% цукру у шоколадній пасті замінити на 8% солодкої олії, то решту 47% маси потрібно заповнити чимось. Враховуючи те, що цукор є найдешевшою харчовою сировиною у світі, цей наповнювач буде дорожчим за нього.
Читайте також: Молоді автралійські вчені реабілітували картоплю: вона не підвищує ризик виникнення діабету
Додамо, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не рекомендує споживати більше 25 грамів цукру на день. Однак жителі США щоденно в середньому вживають аж 126,4 грамів. В Україні одна людина в середньому за день споживає близько 85 грамів цукру. За даними ВООЗ, за останні два десятиліття у світі кількість хворих на діабет зросла на 3%, а з 1980 р. — більш ніж у чотири рази. Щорічно від хвороби помирає близько 2 мільйонів людей.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram