Молоді автралійські вчені реабілітували картоплю: вона не підвищує ризик виникнення діабету

Редакція GrowHow.in.ua   2023-01-02
Вчені з автралійського університету Едіт Коуен стверджують, що репутація картоплі як шкідливого продукту не виправдана. У статті у журналі «Diabetes Care» група дослідників зазначила, що негативний вплив картоплі на організм пояснюється не її властивостями, а способом приготування.

Дослідження, яке привело до таких висновків, було проведено на групі з понад 54 тис. людей, які проживають у Данії. Натхненням для вчених стало зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів, через що дедалі більше людей бояться їсти картоплю.

Автори дослідження зазначили, що попередні наукові публікації вказували на те, що картопля, зокрема, може збільшувати ймовірність розвитку діабету ІІ типу. Однак ці припущення базувались на дослідженнях, які показали, що люди, які споживають менше картоплі і більше зелених та хрестоцвітних овочів мають на 21% меншу ймовірність розвитку діабету. Однак, як стверджують австралійські науковці, це не означає, що картопля підвищує ризики захворювання.

— Кілька попередніх досліджень показали, що споживання картоплі може бути пов’язане з діабетом, незалежно від способу її приготування. Провівши власний глибокий аналіз, ми виявили, що це неправда, — запевнив керівник дослідження, аспірант Пратік Похарел. — Наш аналіз показав, що хоча картопля не знижує ризик діабету, вона жодним чином його не збільшує.

Він зазначив, що дослідження його команди показало, що проблеми зі здоров’ям, пов’язані зі споживанням картоплі, можуть виникнути не від самої картоплі, а з того, як її готують і від продуктів, які люди споживають разом з картоплею. Дослідник нагадав, що картопля може бути повноцінним елементом меню та покращувати якість раціону завдяки клітковині та іншим поживним речовинам.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram