Українські селекціонери працюють над збільшенням врожайності та посухостійкості кукурудзи

Владислав Черчель, заступник директора з наукової роботи ДУ Інститут зернових культур НААН, на Дні поля Інституту. Фото із Facebook-сторінки В. Черчеля

Українські агровиробники щороку отримують валовий збір зерна кукурудзи в обсязі понад 20 млн тонн. Середня врожайність за роки незалежності збільшилася вдвічі та сягнула 5,9 т/га.

— Це дуже непогані результати, але нам є ще над чим працювати. Наприклад, у США стабільно збирають 10 тонн зерна з гектара. У нашій селекції є велика кількість прекрасних гібридів для різних зон вирощування. Добре зарекомендували себе посухостійкі сорти на півдні України, є також сорти, які там же, але в умовах зрошення, дають 15-16 тонн. Наша селекція цілком може конкурувати з провідними іноземними компаніями, — наголосив Ярослав Гадзало, Президент Національної академії аграрних наук, повідомляє прес-служба НААН.



Зі слів Ярослава Гадзала, нові скоростиглі гібриди щоразу дають більшу врожайність на 3,4 тонни з гектара, а вологість зменшується на понад 4%.

До речі, селекціонери також працюють над стабільним зниженням вологості зерна, щороку досягаючи зниження на 0,3%. Це дозволяє агровиробникам суттєво економити кошти на сушці зерна. 

Загалом до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні в 2018 році, занесено 138 гібридів кукурудзи, створених Інститутом зернових культур НААН. Це становить 11% від їхньої загальної кількості. На відміну від багатьох іноземних гібридів, вітчизняні стійкіші до спеки та посухи. 

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram