Група народних депутатів подала на розгляд Верховної Ради проєкт закону №5657 “Про фортифікацію борошна”. Законом хочуть зобов’язати збагачувати фолієвою кислотою (вітаміном В9) усе пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється на території України.

У пояснювальній записці до документу зазначено, що головною метою нововведення є боротьба з дефіцитом вітамінів і корисних мікроелементів в українців, а також поліпшення демографічної ситуації в країні.

Завдяки фортифікації борошна фолієвою кислотою можна зменшити частоту спинномозкової кили, а значить заощадити великі кошти, необхідні для пожиттєвої опіки паралізованих внаслідок цієї вродженої вади дітей. Ці кошти можна буде вкладати у поширення профілактики вроджених вад розвитку, зазначають автори.

Якщо Закон приймуть, то українські підприємства, які виробляють понад 150 тонн борошна на добу, будуть зобов’язані збагачувати його мікроелементами з 1 січня 2022 року, 50-150 тонн/добу з 1 липня 2022 року, менше 50 тонн/добу з 1 січня 2023 року.

Автори законопроєкту посилаються на досвід близько 80 країн, де фортифікація борошна мікронутрієнтами на сьогодні вже є звичною практикою. Серед таких, зокрема, США, Німеччина, Великобританія, Канада, Франція, Чилі.

Також у пояснювальній записці зазначають, що ООН, ЮНІСЕФ, Глобальний альянс з поліпшення харчування, ФАО та інші міжнародні гуманітарні організації підтримують фортифікацію борошна.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram