Українські овочівники мають серйозні проблеми з реалізацією запасів цибулі минулорічного урожаю. Цією інформацією поділилися експерти проєкту EastFruit.

Там зазначають, що минулорічна цибуля практично ідеальної якості — перебрана і відкалібрована вручну. Однак її запасів на ринку дуже багато і вже очевидно, що продати їх не вдасться.

Велику цибулю хорошої якості урожаю 2020 року українські фермери сьогодні готові продавати по 3-4 грн/кг (11-15 центів США), а за дрібну просять близько півтори гривні або менше 6 центів США за кг.

Для порівняння, минулого року в цей же час торішній цибулю в Україні продавали по 11 грн/кг, тобто в середньому у 3-4 рази дорожче. У 2019 році ціни в кінці сезону реалізації досягали 15 грн/кг, а на початку травня 2019 року оптова ціна реалізації цибулі була ​​рекордна за всі роки 33 грн/кг.

Цінова циклічність є звичним явищем для українського цибулевого ринку. В середньому раз на три роки цибуля під час збору дорожча, аніж навесні. З такою ж періодичністю доводиться утилізувати частину нереалізованої продукції, пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він додав, що це відбувається тому, що багато дрібних і середніх фермерів починають вирощувати цибулю тоді, коли вона дорожчає. Це, відповідно, спричиняє зростання пропозиції. При цьому в Україні майже ніхто системно не займається експортом цибулі, тому її перевиробництво обвалює ціни нижче собівартості.

Минулого року, ще на початку сезону, ми розуміли, що з реалізацією цибулі в українських виробників будуть проблеми. Наш плодоовочевий проект тоді запропонував допомогу в просуванні експорту, але охочих скористатися пропозицією практично не знайшлося. Усі сподівалися, що якось вдасться продати. Фактично ж поточна ціна на цибулю в Україні не покриває витрат на її вирощування і збирання, не кажучи вже про зберігання впродовж 9-10 місяців в дорогих спеціалізованих овочесховищах, констатував Андрій Ярмак.

Цьогоріч цінову ситуацію не врятувала і суттєва затримка сезону ранньої цибулі. Вона вже є у продажу, але коштує вдвічі, а то й утричі дорожча за торішню. Надлишок минулорічного урожаю стримує попит і на молоду цибулю, адже більшість споживачів обирає дешевший продукт.

Експерти вважають, що в Україні будь-який проект з вирощування цибулі буде приречений на періодичні великі збитки, якщо з самого початку не плануватиме реалізації значної частини продукції на експорт. Навіть якщо ціни на внутрішньому ринку будуть вищі експортних.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram