Україна є одним з провідних виробників фруктів і овочів у своєму регіоні, а по деяких позиціях – і в глобальному вимірі. Про це повідомляє Latifundist.

За даними Європейського статистичного довідника-2020 «Найважливіші європейські ринки з точки зору Fruit Logistica», Україна посідає третє місце з виробництва яблук, після Польщі та Росії, а також входить до трійки світових виробників черешень і смородини.

Також наводяться статистичні дані за останні роки щодо імпорту та експорту цієї продукції.



З 2016 року Україна імпортувала свіжих овочів і фруктів на € 443 млн, у 2019 – вже на € 550 млн, а експортувала відповідно на 38 млн і 65 млн.

Зокрема, в період з 2016 до 2019 року експорт з України свіжих фруктів майже подвоївся з 40 тис. тонн до 88 тис. тонн. Основними позиціями українського фруктового експорту є яблука і кавуни. Але якщо продаж перших зростав за відповідний період дуже швидко (з 14 до 50 тис. тонн), то по кавунах цифра залишається майже стабільною навіть зі зниженням (21 тис. і 20 тис. тонн відповідно).

Водночас, за даними довідника, експорт свіжих овочів з країни впав з 65 тис. тонн до 55 тис. тонн. Збільшилися тільки продажу цибулі (з 14 до 20 тис. тонн).

Імпорт свіжих фруктів України виріс з 2016 по 2019 роки з 636 до 750 тис. тонн. Це в основному банани, цитрусові й хурма.

Що стосується овочів, то їх імпорт збільшився з 89 тис. тонн до 120 тис. тонн. У топ-3 товарні позиції входять томати, цибулю та огірки.

Наразі основними постачальниками свіжих овочів і фруктів в Україні є Туреччина, Еквадор, Коста-Ріка, Єгипет, Греція, Іспанія.

Нагадаємо, дослідники з Університету Кертіна (Австралія) розробили екологічно чисту плівку, яка при використанні в якості упаковки харчових продуктів може продовжити термін зберігання фруктів, наприклад, авокадо і персиків.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram