Україна посідає останнє місце серед країн Європи у Глобальному індексі продовольчої безпеки

Україна посідає останнє місце серед країн Європи у Глобальному індексі продовольчої безпеки 2022 року. Про це повідомилла пресслужба Cortevа Agriscience.

Рейтинг розроблений The Economist Intelligence Unit за підтримки Cortevа Agriscience. За результатами аналізу, глобальна продовольча безпека продовжує погіршуватися. Стан продовольчої безпеки в Україні погіршився суттєво — країна посідає 71 сходинку Індексу серед 113 країн, хоча в минулому році була на 58 місці.

Цей Індекс представляє глибокий аналіз того, як основні принципи доступності, наявності, якості та безпеки, а також сталості та адаптивності в регіоні впливають на продовольчу безпеку в усьому світі.

Глобально показники Індексу показують, що за останні кілька років рівень доступності сільськогосподарських ресурсів покращився. Однак загалом в сільському господарстві показники залишаються низькими, включаючи відсутність державних витрат на сільськогосподарські дослідження та розробки, іригаційну інфраструктуру та поліпшення родючості ґрунту.

NB: Продовольча система також залишається дуже вразливою до кліматичних впливів: посух, повенів та відсутності достатньої кількості води для сільського господарства.

Показники GFSI показують, що країни стикаються з безпрецедентним зростанням цін на продовольство та голодом. Світ знаходиться на критичному перехресті. Щоб запобігти значним ризикам у глобальній продовольчій системі, необхідно здійснити довгострокові структурні інвестиції.

— Побудова довгострокової системної стійкості має бути пріоритетом, якщо ми хочемо припинити поширення тенденції погіршення продовольчої безпеки в усьому світі, — сказала Пратіма Сінгх, керівниця відділу політики та аналізу в Economist Impact. — Це потребує залучення та дій усіх учасників продовольчої системи — урядів, бізнесу, прибуткових організацій та споживачів.

Аналіз цих найважливіших показників може допомогти фермерам розширити можливості та сприяти залученню інвестицій у сільськогосподарські дослідження та розробки.

— Довгострокова продовольча безпека залежить від вирішення деяких основних проблем у сільськогосподарській галузі, які впливають на фермерів, — зазначив Тім Гленн, виконавчий віце-президент підрозділу «Насіння» Corteva Agriscience. — Підтримка розробки Глобального індексу продовольчої безпеки відповідає прагненню Corteva Agriscience до постійного прогресу. У зв’язку з тим, що глобальна продовольча безпека знову погіршується, необхідно терміново підтвердити нашу колективну прихильність до інновацій та співпраці для боротьби з продовольчою небезпекою.

Фахівці зазначили, що розв’язана росією війна суттєво вплинула на стан продовольчої безпеки в Україні. За показником «Доступність продуктів харчування» Україна отримала 48,1 бал зі 100 і посідає 93 місце у світі та 26 місце з 26 країни Європи. Найслабкішими чинниками за цією метрикою в країні є:

  • політичні та соціальні бар’єри;
  • інфраструктура ланцюга постачань;
  • розвиток сільськогосподарських досліджень;
  • стратегія доступу до продуктів харчування.

Найгірший показник української продовольчої безпеки — «Сталість та адаптивність» (43,5 балів зі 100 та 94 місце глобально). Він відображає суттєві проблеми стосовно доступу та управлінням водними ресурсами, а також недоліки в системі управління ризиками.

За показником забезпечення продуктами харчування Україна посідає найгірше місце в Європі і 65 сходинку глобальною. Це спричинено суттєвим зростанням цін, зміною середніх витрат на продукти харчування та відсутність потужних державних програм захисту.

Єдиний показник, який демонструє кращу ситуацію — фактор якості та безпечності їжі. За ним Україна налічує 71,3 бали зі 100 або 52 сходинку глобального рейтингу. За оцінками експертів, українці вживають достатньо якісного білку, а харчові продукти загалом є безпечні, хоча раціон середнього українця не відзначається різноманітністю.

У Corteva зазначили, що зараз фактично продовольча безпека України стає відповідальністю бізнесу — агрохолдингів, малих та середніх господарств, а також їх партнерів-постачальників ресурсів.

— Аграрний сектор України працює не лише заради продовольчої безпеки українців, але і для підтримки інших країн світу. Це твердження ще раз підкреслив 2022 рік, коли розв’язана рф війна зруйнувала частину продовольчих ланцюгів і значення України в забезпеченні світу продовольством усвідомили всі. Але в середині країни ситуація залишається складна. Фермери змушені працювати в умовах постійного ризику для власного життя. Населення ж, особливо в деокупованих регіонах та поруч з фронтом, часто не має доступу до достатнього харчування, — зазначив Сергій Харін, керівник бізнесу Corteva Agriscience в Східній Європі.

Він додав, що Corteva залишається виключно на боці України. Залишивши російський ринок, компанія робить все заради підтримки фермерів та фінансує благодійні та гуманітарні ініціативи.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram