Україна за підсумками 2019 року збільшила експорт меду на 12,7% – до 55,6 тис. тонн, за загального виробництва близько 110 тис. тонн. Про це на прес-конференції повідомив експерт медового ринку Валерій Курейко, передає Уніан.

— Експорт меду за підсумками 2019 року – 55,6 тис. тонн на понад $100 млн. Це на 12,7% більше, ніж у 2018 році, — сказав він.



Валерій Курейко зазначив, що українські експортери минулого року вичерпали квоту на безмитний експорт меду в Євросоюз обсягом 6 тис. тонн менше ніж за два тижні. Так само швидко експортери вичерпали квоти й у 2020 році.

Як повідомив Курейко з посиланням на дані операторів ринку, у 2019 році обсяг виробництва меду в Україні досяг 110 тис. тонн. Та в офіційній статистиці ця цифра відсутня.

— У 2010 році, за даними Мінагропроду, в Україні було зібрано понад 70 тис. тонн меду, а експортовано 5 тис. тонн, тобто внутрішній ринок спожив 65 тис. тонн. Всі ці роки в Україні залишається не менше 50 тис. тонн. Якщо ми говоримо, що на експорт у 2019 році пішло 55 тис. тонн, стільки ж і залишилося для внутрішнього ринку. Але через те, що пасічники не реєструються, ми цього меду не бачимо в статистиці, — сказав він.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram