У Європі набувають популярності не лише свіжі органічні овочі та фрукти, а й активно розвивається їх переробка. У тренді споживачів органічні овочеві спреди, снеки та супи. Про це під час конференції «Органічний овочевий бізнес: перспективи 2021» розповів старший консультант департаменту міжнародного співробітництва Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) Торальф Ріхтер (Toralf Richter).

— Мегатренд останнього часу у Західній Європі — це овочеві спреди, які використовують вегани та вегетаріанці, як намазку на хліб. Овочі та фрукти змішуються у тисячах різних комбінацій, і користуються неабиякою популярністю.  Дуже популярне споживання органічних чипсів та снеків з овочів. Картопляні чипси — це уже не модно, — зазначив експерт.

Втім, він закликав не повністю копіювати успішні маркетингові концепції Західної Європи, адже кожна країна має свої особливості та фактори успіху, і споживачі відрізняються.

Старший консультант департаменту міжнародного співробітництва FiBL розповів, що за останні 10 років площа під органічними овочами подвоїлась, і ЄС має амбіційні с цілі щодо розширення сектору, тренди багатонадійні. У ЄС на сьогодні понад 200 тис. га зайнято під органічним овочівництвом, і лише в Італії нараховують понад 60 тис. га під органічними овочами різних видів.

Найбільшими виробниками органічних овочів у ЄС є Нідерланди, Франція Німеччина, Іспанія. Якщо говорити про основних експортерів органічних овочів до ЄС, то це Ізраїль, Туреччина, Єгипет, Росія та Китай.

— Приміром, у Швейцарії більшість органіки – це імпорт. Картопля та інші  овочі мають найбільшу націнку у порівнянні з іншими органічними товарами, у середньому вони на 77% дорожчі ніж неорганічні. Приміром, органічні морква та селера  вдвічі дорожчі, ніж вирощені звичайним способом.  Якщо подивитись на молочну продукцію, то органічна націнка на неї у Швейцарії складає близько 34%. При  тому згідно з статистикою органічна продукція користується популярністю, понад 57% швейцарців купують її більш-менш регулярно, — зазначив Торальф Ріхтер.

Ірина Глотова

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram