У США сім фермерських господарств подали в суд на хімічні концерни Monsanto, BASF, DowDuPont і Pioneer, які виробляють гербіциди і ГМ-насіння. Фермери висувають претензію до гербіциду Дикамба (хімічна речовина, яка знищує бур’яни), яка за їхніми словами пошкодила посіви на сусідніх полях, засіяних генно-модифікованими видами, стійкими до хімікату.

Минулого року штат Міссурі та Арканзас оголосили 120-денну заборону на обприскування дикамби влітку. Згідно з підрахунками дослідника Міссурійського університету Кевіна Бредлі, на якого посилається Департамент сільського господарства Міссурі, від гербіцидів постраждало 3 млн акрів (1,2 млн га).

Натомість представники компанії Monsanto стверджують, що 99% покупців залишилися задоволені продукцією і її відсутність може позначитися на врожаї. Як заявляють в компанії, речовина потрапляє на сусідні поля, коли гербіцид неправильно вноситься або коли використовуються фальсифіковані аналоги дикамби.

— Потрібен час, щоб вивчити нові технології. Три чверті користувачів не дотримувалися приписів на етикетці, — заявив віце-президент компанії Monsanto по глобальної стратегії Скотт Партрідж.


Натомість науковці заявляють, що дотримуватись усіх правил використання гербіциду майже неможливо.

— Не можна обприскувати, коли дуже вітряно, не можна вносити зі швидкістю понад три милі на годину, необхідно опускати розпилювач вниз — тут стільки деталей! На папері все виглядає добре, але виконати приписи на тисячах акрів, що охоплюють кілька округів, практично неможливо, — заявив експерт з управління бур’янами з Університету Теннессі Ларрі Штекель.

Після низки скарг Агентство з охорони довкілля напрацювало низку пропозицій для внесення до Рекомендацій для застосування відповідних продуктів, зокрема Дикамби. Таким чином усі продукти, що містять дикамбу, повинні мати позначку «Обмежені у використанні», рекомендується запровадити певне обмеження на обробки за високих температур повітря, а також за термінами використання. Також потрібно провести чітке роз’яснення щодо чутливих/сприйнятливих культур, а буферні зони мають визначатися на 360 градусів, а не на підвітряний бік.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram